‘SIMBOL BJELAČKE NADMOĆI’: Univerzitet u Teksasu uklonio spomenike Konfederaciji

Teksaški univerzitet u Austinu uklonilo je kipove trojice istaknutih ličnosti iz razdoblja Konfederacije s glavnog područja kampusa, priopćivši da su oni postali simboli bjelačke nadmoći te da su maknuti tokom noći kako bi se izbjegli sukobi. 

Nasilje je izbilo u Charlottesvilleu u Virginiji 12. augusta kada su se bjelački nacionalisti koji su demonstrirali protiv planiranog uklanjanja kipa vojnog čelnika Konfederacije generala Roberta E. Leeja sukobili s demonstrantima protiv rasizma.

Jedna žena je poginula kada se osumnjičeni bjelački nacionalist zaletio svojim automobilom na gomilu ljudi. “Prošle je sedmice užasni prikaz mržnje na Univerzitetu u Virginiji i Charlottesvilleu šokirao i rastužio naciju”, rekao je rektor Teksaškog univerziteta”, i nastavlja: “Ti su događaji jasno pokazali, više nego ikada prije, da su konfederacijski spomenici postali simboli moderne bjelačke nadmoći i neonacizma”.

Uklonjeni su kipovi generala Leeja i Alberta Sidneya Johnstona te upravitelja poštanske službe Konfederacije Johna Reagana.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj