(VIDEO) UMRO AMERIKANAC KOJI SE ZAKLEO NA VJERNOST KIM JONGU-UNU: Prije 50 godina prebjegao je kao vojnik u Sjevernu Koreju

Američki vojnik koji je prebjegao u Sjevernu Koreju prije 50 godina umro je u Pjongjangu prošle godine nakon što je na samrtnoj postelji izrazio vjernost “velikom vođi Kim Jong-Unu”, objavili su njegovi sinovi.

James Joseph Dresnok bio je među šačicom američkih vojnika koji su prebjegli u Sjevernu Koreju nakon Korejskog rata (1950.-53.). Prošao je demilitariziranom zonom koja dijeli poluotok 1962., nakon što je bio stacioniran u Južnoj Koreji. Pojavljivao se u sjevernokorejskim propagandnim filmovima te bio posljednji poznati slučaj američkog vojnika prebjega u komunističku zemlju, dok su drugi umrli ili im je dopušteno da odu.

 U videosnimci objavljenoj u petak na sjevernokorejskoj stranici Uriminzokkiri, Ted i James Dresnok potvrđuju da im je otac umro u studenom 2016., u 74. godini od moždanog udara. Oba sina nose uniformu vojske korejskog naroda i govore tečno korejski. Godine 2006. dvojica britanskih novinara, Daniel Gordon i Nicholas Bonner snimili su za BBC dokumentarni film “Crossing The Line” o Dresnoku koji možete pogledati OVDJE.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj