DAČIĆ ZBOG KOSOVA PRIJETI MAKEDONIJI: ‘Mogli bismo promijeniti stajalište oko imena Makedonije’

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić poručio je danas da bi Srbija mogla promijeniti stajalište prema pitanju imena Makedonije pod kojim ju je priznala nakon što je službeno Skoplje nagovijestilo promjenu stava o suzdržanosti pri glasovanju o članstvu Kosova u  UNESCO-u.

Dačić je rekao kako će “ukoliko Makedonija zaista glasuje za prijam Kosova u UNESCO, iako je svjesna koliko to pogađa Srbiju i srpski narod”, predložiti predsjedniku SrbijeAleksandru Vučiću da Srbija u odnosu prema imenu pod kojim je priznala Makedoniju “ima u vidu poziciju Europske unije”.

‘Uzet će se u obzir stajališta većine zemalja EU’

Srbija je Makedoniju priznala pod njezinim ustavnim imenom Republika Makedonija, dok je većina zemalja EU naziva Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYRM), a ime Makedonija ustrajno spori Grčka.

U jeku srpsko-makedonske diplomatske krize nakon sinoćnjeg povlačenja kompletnog osoblja veleposlanstva u Skoplju na hitne konzultacije u Beograd, srbijanski mediji prenijeli su danas priopćenje makedonske vlade kako će prilikom odlučivanja o članstvu Kosova u UNESCO-u “uzeti u obzir stajališta većine zemalja Europske unije”, uz poruku da “Republika Makedonija razvija prijateljske odnose sa svim susjednim zemljama” i “vodi politiku dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje, neutralnosti i nemiješanja u sporne stvari drugih država”.

Dačić u izjavi agenciji Tanjug upozorava kako je najava Skoplja da će u glasovanju za članstvo Kosova u Organizaciji Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) imati u vidu poziciju većine zemalja članica EU, “izravno suprotna svim dosadašnjim izjavama makedonskog premijera (Zorana) Zaeva, da će Makedonija biti suzdržana”, podsjetivši da je on to stajalište ponovio i srbijanskoj premijerki Ani Brnabićna nedavnom skupu zemalja regije u Trstu.

Izravan utjecaj na dobrosusjedske odnose

Dačićeva je poruka i da će promjena stajališta Srbije “izravno utjecati” na dobrosusjedske odnose s Makedonijom, s kojom dobri odnosi jesu cilj  “ali samo na bazi reciprociteta”.
Srbijanski državni vrh u ponedjeljak je hitno povlačenje diplomatskog osoblja iz Skoplja objasnio ugrožavanjem interesa Srbije, bez daljnjih pojašnjenja, a mediji u Beogradu objavili su kako je povod takvog postupka prijedlog makedonske vlade o podršci učlanjenju Kosova u UNESCO.

Vučić je izjavio u ponedjeljak da su djelatnici veleposlanstva u Makedoniji povučeni na konzultacije nakon dokaza obavještajnih agencija “o veoma ofenzivnom djelovanju protiv tijela i institucija Srbije”, dok je Dačić ranije rekao kako je “nedvosmisleno” ustanovljeno pojačano djelovanje prema Republici Srbiji u koje je umiješan i “strani faktor”.

Potezi Beograda potaknuli su kritike na oporbenoj sceni, a nekadašnji šef diplomacije i nedavni predsjednički kandidat Vuk Jeremić ocijenio je povlačenje diplomata iz Makedonije kao “diplomatski diletantizam”.

“Šta god se desilo u Skoplju, povlačenje cjelokupnog osoblja veleposlanstva diplomatski je diletantizam i šarlatanstvo, svojstveno banana državama”, napisao je Jeremić na Twitteru.

Povlačenje diplomata iz Skoplja kritizirala je i Demokratska stranka (DS), a od predsjednika Aleksandra Vučića zatražila da kaže pravi razlog za ovakvu odluku.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima DS ocjenjuje da je povlačenje diplomata „pucanj u nogu“, a istodobno i “predstava za domaću javnost sa štetnim posljedicama” jer taj problem još uvijek ima “tajanstvenu dimenziju” budući da javnosti nije objašnjeno koji su razlozi.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj