PRETVORENO U ZELENU OAZU: Selo koje zasadi 111 stabala drveća svaki put kada se rodi žensko dijete

Stanovnici indijskog sela Piplantri zasade 111 stabala drveća svaki put kada se rodi djevojčica.  Cijela zajednica se brine da to drveće opstane, i da raste zajedno sa djevojčicama. Tokom godina, uspjeli su zasaditi preko četvrt miliona stabala na tamošnjim proplancima.

Da bi obezbijedili finansijsku sigurnost ženske djece, mještani za svaku rođenu djevojčicu sakupe 21,000 rupija i uzmu 10,000 rupija od roditelja, Taj iznos onda stave na štednju koja se može podići tek kad djevojčica napuni 20 godina. Da bi bili sigurni da će djevojčica dobiti odgovarajuće obrazovanje, mještani od roditelja zahtijevaju potpisanu potvrdu koja im zabranjuje da je udaju prije nego što napuni dovoljno godina za zakonsko sklapanje braka.

 Shyam Sundar Paliwal, bivši poglavica sela, pokrenuo je ovu inicijativu u sjećanje na svoju ćerku Kiran, koja je umrla nekoliko godina ranije. Inicijativa koja je započela 2006. godine pretvorila je selo Piplantri u oazu. Rođenje djevojčice se sada slavi i selo je prepuno raznovrsnog drveća, većinom voćaka, što je dovelo i do porasta nivoa vode.

Inicijativa je pomogla i privredi ovog malog mjeta. Da bi zaštitili drveće od termita, zasadili su više od 2.5 miliona stabljika Aloe vera oko njih. Postepeno, mještani su shvatili da se Aloe vera može obrađivati i prodavati u raznim oblicima. Tako da ova zajednica sada proizvodi i prodaje proizvode na bazi aloe.

(Global CIR/Byka/Agencije)

Komentiraj