RAZGOVARAT ĆE I SA KURDSKIM PREDSTAVNICIMA! Ministar odbrane SAD-a stigao u nenajavljenu posjetu Iraku

Jim Mattis, ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država, u utorak je stigao u Bagdad u nenajavljenu posjetu kako bi razgovarao sa iračkim zvaničnicima. Njegova posjeta dolazi nekoliko dana nakon što je Irak pokrenuo vojnu operaciju kojom želi pod svoju kontrolu vratiti sjeverozapadni grad Tal Afar, koji trenutno drži DAIŠ.

Mattis će razgovarati o aktuelnim borbama protiv DAIŠ-a, kao i o pitanjima od obostranog interesa, kazao je izvor iz Ministarstva vanjskih poslova Iraka, koji je želio da ostane anoniman. Očekuje se da će američki ministar posjetiti grad Erbil i razgovarati sa kurdskim zvaničnicima. Prema podacima Pentagona, više od 5.000 američkih vojnika trenutno učestvuje u borbama protiv DAIŠ-a u Iraku.

S druge strane, Vlada Iraka navodi da američki vojnici nisu učestvovali u borbama protiv DAIŠ-a, nego da rade na prikupljanju i razmjeni obavještajnih podataka, te pružaju logističku podršku iračkoj vojsci. Pretežno turkmenski grad Tal Afar sredinom 2014. godine je zauzeo ISIS, zajedno sa velikim dijelovima sjevernog i zapadnog Iraka. Ujedinjene nacije procjenjuju u Tal Afaru i okolnim područjima još uvijek živi između 10.000 i 40.000 civila.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj