TURSKA SVE DALJE OD EU! Han: Neprihvatljivo miješanje Turske u predizborne kampanje u drugim zemljama

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han ocijenio je  nepihvatljivim miješanje Turske u predizborne kampanje u drugim zemljama.

On je time reagovao na poziv turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da turska dijaspora u Njemačkoj ne glasa za njemačku kancelarku Angelu Merkel, njenu CDU, ali i SPD i Zelene, tvrdeći da su te stranke protiv Turske.

Han je, u intervjuu njemačkom „Zidojče cajtung“, zatražio od članica EU da razmotre „strateške posljedice“.  “Samo slijeganje ramenima dugoročno nije politička strategija“, istakao je on.

Zamrznuti pristupni pregovori

Pristupni pregovori sa Ankarom, kako smatra su, nakon odluke zemalja članice EU od decembra da se ne otvaraju dalja poglavlja, ionako „de fakto“ zamrznuti.  Događaji proteklih nedjelja potvrđuju, prema njegovim rečima, da su ova odluka, kao i jasne reči Turskoj bile osnovane i ispravne.

I dalja otpuštanja i hapšenja bez pravne osnove u Turskoj pokazuju da rukovodstvo u Ankari očigledno nije voljno da promijeni svoj kurs koji je sve dalje udaljava od Evrope, poručio je Han.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj