NETANYAHU U SOČIJU, A ŠOJGU U BEJRUTU: ‘Zaustavili smo građanski rat u Siriji, sada ju čistimo od terorista’

Nakon nedavnih velikih uspjeha i koordiniranih ofanzivnih operacija libanonske vojske i „Hezbollaha“ s jedne i sirijske vojske s druge strane, u pograničnim i teško pristupačnim zonama koje su bile pod nadzorom boraca „Jabhat al-Nusre“ i tzv. „Islamske države“, od terorističkih snaga je očišćen veliki dio granice između dviju zemalja. U utorak, 22. augusta, libanonska vojska pokrenula je treću fazu te vojne operacije, ovoga puta na brdovitom pograničnom prostoru na sjevero-istoku zemlje, piše geopolitika.news.

U takvim vojnim okolnostima u posjet Bejrutu i libanonskom ministru obrane Jakubu al-Sarafu, stigao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu. Prvi ruski vojnik je tom prigodom izjavio,  kako je razdvajanje umjerene sirijske oružane oporbe od terorista i osnivanje zona deeskalacije omogućilo završetak građanskog rata u Siriji i koncentraciju na borbu protiv  terorizma, i kako se premiještanje terorista iz jedne u drugu državu ne smije produžavati beskonačno. Kazao je kako bi htio i da ruski „zapadni partneri shvate nužnost razdvajanja umjerene oporbe od terorista (u Libanonu, op. GN.)“, uzevši kao primjer Siriju.

Također je izjavio kako Rusija i Libanon imaju puno zajedničkih tema za razgovr, tim više „što se jedna od zona deeskalacije nalazi u neposrednoj blizini granice (s Libanonom) i dio postrojbi koje ratuju protiv terorizma u vašoj zemlji, sudjeluju u borbi protiv terorizma i na teritoriju Sirije“. Ministar Šojgu je tu prije svega mislio na snage libanonskog šijtskog pokreta „Hezbollah“, koji u Siriji koordinira svoje akcije s vladom u Damasku tj. sirijskom vojskom.

Netanijahu Putinu: Tamo gdje nestaje terorizam, pojavi se novi problem — Iran

Istovremeno je izraelski premijer Benjamin Netanijahu na sastanku sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju izjavio je da akcije Irana u Siriji ne prijete samo Izraelu i Bliskom istoku, već i cijelom svijetu, prenosi Sputnjik.

“Iran ulaže velike napore kako bi ojačao svoje prisustvo u Siriji. To je prijetnja za Izrael, Bliski istok i, vjerujem, za cijeli svijet“, rekao je Netanijahu.  Prema njegovom mišljenju, „Iran je u naprednom stadijumu kontrole i uticaja na Irak i Jemen, a prilično se, u praksi, kontroliše Liban“.

Netanijahu je apelovao na Putina, naglašavajući da su veoma važni zajednički napori da se pobedi DAEŠ.

„Ali negativna stvar je to što tamo gde pobjeđujemo DAIŠ i nestaje terorizam, tamo dolazi Iran“, rekao je Netanijahu. „Ne možemo ni na trenutak da zaboravimo da Iran svakodnevno nastavlja da ugrožava uništavanjem državuIzrael, on naoružava terorističke organizacije i podstiče i pokreće teror“, rekao je izraelski premijer. On je dodao da Iran, takođe, razvija rakete.

Jerusalim

Sa svoje strane, predsjednik Rusije Vladimir Putin je visoko ocijenio nivo saradnje sa Izraelom, kao i mogućnost da se odmah razmotre sva aktuelna pitanja.

„Veoma sam zadovoljan što imamo tako efikasan mehanizam saradnje, uključujući i na najvišem nivou“, rekao je Putin. „Možemo se sastajati i na radnom nivou i na našem (najvišem) i redovno i onda kada je potrebno naše direktno učešće kako bismo razmotrili bilateralne odnose i situaciju u regionu“.

Ruski lider posebno je naglasio da je zadovoljan razvojem odnosa između Rusije i Izraela. On je dodao da je, između ostalog, to bila lična zasluga izraelskog premijera.

 

(Global CIR/Geopolitika/Sputnik/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj