NETANYAHU U SOČIJU: Dolazi u pratnji šefa Mossada, a glavna tema su ‘iranske baze u Siriji’

Benjamin Netanijahu bi se trebao danas  sastati s Vladimirom Putinom, u Sočiju na Crnom moru. On je dodao i da će se njegovim razgovorima s Putinom pridružiti i šef Mosada i predsjedavajući izraelskog Nacionalnog vijeća za sigurnost.

Predsjednik Vlade Izraela je u utorak održao bezbjednosne konsultacije pred put u Rusiju, ocijenivši da je “iransko prisustvo u Siriji” još jedan dokaz da iranska agresija nije umanjena nakon nuklearnog sporazuma, a to je nešto što predstavlja problem, ne samo za Izrael već za svaku zemlju na Bliskom istoku i za čitav svijet. 

Današnji sastanak ruskog i izraelskog lidera je deveti u posljednje dvije godine, podsjećaju izraelski mediji i dodaju da je od toga pet sastanaka održano u Rusiji, a sve u nastojanju Izraela da otkloni prijetnje koje predstavlja Iran.  U posljednjih nekoliko nedjelja Izrael je bio u konstantom kontaktu s Kremljom i Bijelom kućom zbog bojazni od nastavka iranskog prisustva u regionu u slučaju da dvije sile potpišu bilo kakav budući sporazum o okončanju sukoba u Siriji. 

 

Nade Izraela iznevjerene

Nade Izraela su iznevjerene nakon što delegacija visokih izraelskih bezbjednosnih zvaničnika poslata u Vašington nije uspjela da obezbjedi obećanje Amerikanaca da će uvrstiti u taj dokument zahtjev za puno povlačenje iranskih snaga iz Sirije.  Netanjahu je o tome više puta razgovarao telefonom s Putinom i državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom. 

U ovom trenutku postoji zabrinutost da je Iran na vrhuncu izgradnje pomorskih, vazdušnih i kopnenih baza u Siriji i izraelska strana upozorava da takva situacija predstavlja prelazak crvene linije s kojom Izrael ne može da živi.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj