TELEFONSKI RAZGOVOR: Vučić i Zaev će pokušati smiriti tenzije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i makedonski premijer Zoran Zaev pokušat će u srijedu u telefonskom razgovoru da smire tenzije i okončaju diplomatski rat koji je protiv Srbije započela Makedonija, čije su obavještajne službe uz pomoć SAD prisluškivale i najviše srpske državne dužnosnike i djelatnike srpskoga veleposlanstva, piše “Blic”

Rezultat slika za vucic i zaev

Stav srpske državnog vrha je da se ide na smirivanje tenzija.

Pozivajući se na izvore iz Predsjedništva Srbije, List piše da se Vučić neće ustezati da Zaeva u direktnom razgovoru suoči s argumentima i potvrđenim saznanjima srpskih službi i da mu ukaže da posljednji potezi Skoplja nimalo ne doprinose regionalnoj stabilnosti i građenju povjerenja među susjedima.

Predsjednik Vučić je rekao kako zna da će Makedonija podržati članstvo Kosova i Metohije i UNESCO i dodao da je sada očito da prije tri mjeseca nisu govorili istinu.

Vučić je izjavio da će o tome otvoreno razgovarati sa Zaevom, da će odnosi između dvije zemlje biti ne baš sjajni i ne na najvišoj razini, ali da će biti pristojni.

Zoran Zaev, premijer Makedonije, ustvrdio je pak Listu, da, iako Vlada Srbije ima suprotne informacije, da makedonska vlada “nikada nije imala nameru, niti je dala upustva za izvršenje bilo kakvih kontraobaveštajnih aktivnosti protiv ili na račun bilo koje susjedne zemlje, uključujući i Republiku Srbiju”.

Makedonski premijer uoči današnjeg sastanka ističe da je njegova vlada “snažno posvećena izgradnji dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom”.

– Uvjeren sam da je jedini konstruktivni pristup otvoren i direktan dijalog o svim pitanjima i pronalaženje uzajamno korisnih rešenja – dodao je Zaev.

Na direktno pitanje da li je makedonska vlada sklapala dogovore s albanskom manjinom nauštrb srpskih interesa, Zaev tvrdi da su u pitanju “lažne vijesti”.

-U našoj politici nema strategije i politike na štetu Srbije. Posvećeni smo održavanju i kontinuiranom radu na jačanju naših bilateralnih odnosa sa našim susedom, Republikom Srbijom. Naš pristup spoljnoj politici zasniva se na politici otvorenih vrata direktnog dijaloga i dobre volje koja će rešiti probleme umesto što će da ih stvara- kazao je Zaev.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj