TRUMP IH DODATNO ZBLIŽIO! Washington uveo sankcije kineskim i ruskim kompanijama, Moskva priprema odgovor

Sjedinjene Američke Države su nametnule sankcije za 16 ruskih i kineskih pojedinaca i kompanija kompanija koje optužuju za pomaganje Sjevernoj Koreji u razvoju nuklearnog oružja.

Vašington uveo sankcije kineskim i ruskim kompanijama, Moskva priprema odgovor

To se dogodilo nakon što je Savjet bezbjednosti UN-a, uključujući Rusiju i Kinu, izglasalo dodatne sankcije za Pjongjang, izvještava BBC.

Neprihvatljivo je da pojedinci i kompanije u Kini, Rusiji i drugim mjestima pomažu Pjongjangu da ostvari profit koji se koristi za razvoj oružja za masovno uništenje i destabilizaciju regiona“, rekao je ministar finansija SAD Stiven Mnučin.

Iz američkog ministarstva finansija su kazali da će ovi postupci “povećati pritisak” na Sjevernu Koreju, ali taj potez je naljutio Kinu.

Američki državni sekretar Reks Tilerson je u međuvremenu pohvalio Sjevernu Koreju zbog “nivoa suzdržanosti” tokom posljednjih dana.

‘Nije bilo nikakvih lansiranja projektila ili provokativnih postupaka Sjeverne Koreje nakon jednoglasnog usvajanja rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a”, rekao je Tilerson.

To bi, kako on smatra, moglo omogućiti pregovore između ove dvije strane “nekada u budućnosti”.

Moskva priprema odgovor

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izrazio je razočarenje novim američkim sankcijama koje pogađaju interese Rusije, ističući da Moskva priprema odgovor.

“Uvijek smo i uvijek ćemo podržavali opciju rješavanja postojećih nesuglasica dijalogom. Vašington je već trebalo da nauči da je za nas neprihvatljiv jezik sankcija. Ovakvi potezi samo blokiraju rješenja pravih problema”, rekao je Rjabkov.

Američko Ministarstvo finansija juče je objavilo nove sankcije protiv jedne ruske kompanije i četiri pojedinca zbog navodnog poslovanja sa Sjevernom Korejom, podsjeća RT.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj