VRIJEME JE ZA NEZAVISNU EU! Merkel: U slučaju rata sa Sjevernom Korejom, ne bismo automatski stali uz SAD!

Kancelarka Njemačke Angela Merkel kaže da ne vjeruje da je vojno rješenje izlaz iz korejske krize, kao i da Njemačka ne bi “automatski stala uz SAD” u slučaju rata.

“Mislim da je vojno rješenje pogrešan način. Diplomatski resursi nisu iscrpljeni”, rekla je Merkelova, prenosi Handelsblat.

Kako je rekla, i Njemačka i Evropska unija mogu da pomognu, ali je neophodno i da učine mnogo više u rješavanju tog problema.

Ne možemo samo insistirati na diplomatskom rješenju, dok sjedimo i ne radimo ništa”, rekla je ona na događaju koji je organizovao poznati njemački list. Uprkos nedavno ublažavanju tenzija, SAD i Sjeverna Koreja posljednjih nedjelja razmjenjuju veoma oštre poruke.

Stav “Amerika na prvom mjestu” naštetit će SAD-u

Amerika koja se ne bavi ničim u svijetu, već isključivo sobom, neće biti velika Amerika, poručila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel i istakla da razumije podršku koju u SAD uživa stav “Amerika na prvom mjestu”, koji je na predsjedničkim izborima donio pobjedu Donaldu Trampu, ali da na kraju to jedino može donijeti štetu toj zemlji.

Govoreći na forumu koji je organizovao njemački list “Handelsblat”, Merkelova je rekla da mnogi u SAD globalizaciju vide kao situaciju u kojoj jedna zemlja profitira nauštrb drugih, ali da, po njenom viđenju, svi mogu biti pobjednici, prenosi AP.

Ona je rekla da, iako između nje i Trampa postoje razilke u mišljenjima, poštovanje zaslužuje činjenica da je on vodio tešku kampanju da bi postao predsjednički kandidat Republikanske stranke, a potom i predsjednik SAD-a, navodi agencija.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj