MAKEDONSKA LEKCIJA SRBIJANSKIM TABLOIDIMA! Na jezik mržnje i ratnohuškačku retoriku, makedonski list odgovorio: “Braćo Srbi, mi vas volimo!”

Srbijanski printani mediji,  uz rijetke izuzetke, proteklih su se dana za  vrijeme jednostrano vođenog diplomatskog rata Srbije i Makedonije, utrkivali ko će koristiti žešće, uvrjedljivije riječi i naslove te  bez ikakvih argumenata etiketirati aktuelno makedonsko rukovodstvo, ali i cijeli jedan narod.

Sa naslovnih stranica ratobornih tabloida, ali i navodno ozbiljnih listova, poput “Poltike”  i “Večernjih novosti”, vrištale su uvrede, jezik mržnje, pa i histerični ratni pokliči.  “Bratko Zaev ZABIO NAM NOŽ U LEĐA”, “ZAEV OBJAVIO RAT SRBIJI”, “SKANDAL: MAKEDONCI PRISLUŠKIVALI ČAK I VUČIĆA…”, samo su neki od naslova kojim je Beograd nekoliko dana vodio  medijski i diplomatski rat protiv Makedonije.

Kao što je makedonska vlast, predvođena novim proevropskim premijerom Zoranom Zaevom, održala srbijanskoj vladi lekciju iz pristojnosti, diplomatske učtivosti i dobrosusjedske retorike,  tako su i makedonski nezavisni mediji, izbjegavajući teške riječi, uvrede i huškačke pokliče, posramile srpske kolege.

Svakako najbolji, profesionalni i moralni, odgovor na histeriju srbijanskih tabloida, stigao je sa naslovne strane uticajnog makedonskog tabloida “SLOBODEN PEČAT”: List je prenio sve naslovne stranice srpskih novina izašlih toga dana, a i iznad njih stavio redakcijski naslov: BRAĆO SRBI, MI VAS VOLIMO”! 

Gospodski, elegantno, civilizirano!

 

(Global CIR/SB/Agencije)

Komentiraj