MOLDAVIJA U STRAHU! Predsjednik nepriznate ‘republike Pridnjestrovlje’: Ako zemlju napuste ‘ruski mirovnjaci’, izbit će rat!

Povlačenje ruskih mirotvoraca iz Pridnjestrovlja izazvaTt će početak rata u regionu, izjavio je predsjednik te nepriznate republike Vadim Krasnoseljski.

Rezultat slika za Vadim Krasnoseljski

Mir na našoj zemlji obezbjeđuju mirovne snage, prije svih ruske. Ako se povuku mirotvorci, bit će rata. Prema odluci Ustavnog suda Moldavije, ova zemlja se smatra okupiranom, što znači da se može  upotrijebiti sila, rekao je Krasnoseljski. On je istakao da se Tiraspolj zalaže za ostanak mirotvoraca, jer to nema alternativu.

Bez mišljenja pridnjestrovskog naroda takva odluka ne može da bude donijeta. Bez mirotvoraca će ovdje biti rata. Ko želi povlačenje mirotvoraca, taj želi rat, kazao je Krasnoseljski.

Prema njegovom mišljenju, zahtjev Kišinjeva da se povuku mirotvorci nema ništa zajedničko sa namjerom da se očuva mir u regionu, a sadašnje obraćanje Ujedinjenih nacija je “ruganje nad sudbinom i historijom“. Ako bi u Ujedinjenim nacijama čuli naš stav, možda bi se mišljenje kod mnogih promijenilo, naglasio je Krasnoseljski.

Na teritoriji Pridnjestrovlja se nalazi operativna grupa ruske vojske čiji zadatak je čuvanje mira u toj nepriznatoj republici. Stalni predstavnik Moldavije pri UN-u Viktor Moraru uputio je pismo u kojem se navodi da će ta država na 72. Sjednici Generalne skupštine UN-a pokrenuti pitanje povlačenja stranih vojnika iz zemlje.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj