PRVI PUT SVI BUDŽETI U SUFICITU! Novalić: Broj novozaposlenih u FBiH povećan za 32.000

U Federaciji BiH (FBiH) u protekle dvije i po godine povećan je broj novozaposlenih za 32.000, dok je broj nezaposlenih smanjen za 37.000, rekao je danas federalni premijer Fadil Novalić. “Ovo je prvi put u 20 godina da se to događa”, rekao je Novalić novinarima nakon sjednice Vlade FBiH u Mostaru.

Federacija ima ‘rezervni plan’ u slučaju blokada

On tvrdi da je u federalnim institucijama smanjen broj novozaposlenih, dok je na kantonalnom i opštinskom nivou povećan za 670 . “Sve ostale osobe zaposleno je u realnom sektoru“, rekao je Novalić. On kaže da FBiH nakon dvije i po godine bilježi pozitivne rezultate koje niko ne može izbrisati i koji se mogu nazvati reformskim, te da nakon dugogodišnje krize svi projekti bilježe rast.

Novalić navodi da je najbrže rastuća grana privrede u FBiH turizam, odmah iza metalske industrije, a u rastu su i namjenska, tekstilna i drvna industrija. On ističe da je apsolutni dug FBiH smanjen za 51 milion eura, dok je jedini problem u izrazitom rastu broja penzionera i da to u protekle dvije i po godine za 24.000, dok Fond PIO bilježi deficit od oko 150 miliona KM.

Novalić kaže da konačno krenuli pozitivni trendovi i da Vlada FBiH ima mnogo reformskih procesa koje planira da nastavi već na jesen. “Imamo ključna tri reformska i tri socijalna zakona, kao i tri infrastrukturna projekta. Naša politika se svodi na sređivanje stvari u finansijskoj oblasti, na tržištu rada, u socijali i podršku ekonomskom rastu”, naglasio je Novalić.

Svi budžeti u suficitu

On tvrdi da Vlada FBiH ima rezervni plan rada ukoliko ne budu imala podršku za reformske zakone u federalnom Parlamentu. Kada je riječ o prihodima i rashodima za prvih šest mjeseci ove godine, ministar finansija FBiH Jelka Milićević kaže da su svi budžeti po prvi put u suficitu, a riječ je o budžetima FBiH, kantona, opština i vanbudžetskih korisnika.

Milićevićeva je navela da je zabilježeno i povećanje poreskih i neporeskih prihoda, te poreza od dobiti.

“Ukupni prihodi u prvih šest mjeseci ove godine iznose 3.854,1 miliona KM, što je za 323,7 miliona KM ili za 9,2 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine”, rekla je Milićevićeva i dodala da su rashodi u FBiH povećani za 0,8 odsto.

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača rekao je da je novi zakon o penzionom sistemu prioritet koji u narednom periodu planira da sprovede njegovo ministarstvo. Govoreći o protestima demobilisanih boraca pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu, federalni ministar za pitanje boraca Salko Bukvarević kaže da je riječ o petnaestak ljudi koji nisu željeli da pristanu na dogovor.

On je rekao da u ovom trenutku nije moguće povećavati izdvajanja za boračke kategorije, ali da je moguće vršiti preraspodjelu. Bukvarević kaže da Vlada FBiH izdvaja godišnje 570 miliona KM za boračke kategorije, te da na vrijeme ispunjava zakonom predviđena prava prema svim kategorijama, što na mjesečnom nivou iznosi oko 46 miliona KM.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj