TRUMPOV ZET NA SASTANKU S IZRAELCIMA I PALESTINCIMA: ‘Trump je odlučan u postizanju mira između Izraela i Palestine’

Američki izaslanici koje vodi zet američkog predsjednika Donalda Trumpa ponovo se danas sastaju s izraelskim i palestinskim čelnicima, ali nisu naveli kako namjeravaju pokrenuti mirovne pregovore.
Trump je “odlučan postići rješenje koje će donijeti napredak i mir svima u tom području”, rekao je Jared Kushner, visoki savjetnik američkog predsjednika na početku razgovora s premijerom Benjaminom Netanyahuom u Jeruzalemu.

“Odnosi između dviju zemlja su jači nego ikada”, rekao je u video snimci koju je objavilo američko veleposlanstvo.

Kushner i njegovo izaslanstvo i dalje traže načine pokretanje razgovora prekinutih 2014. što je složen zadatak jer su se stajališta s jedne i druge strane pooštrila. Iako će to potrajati i izmjenjivat će se bolja i lošija razdoblja, rad na sporazumu je najveći prioritet predsjednika Trumpa, koji je i dalje optimističan, rekao je jedan neimenovani dužnosnik Bijele kuće.

Trump je u tu svrhu u regiju uputio Kushnera, specijalnog predstavnika za međunarodne pregovore Jasona Greenblatta i zamjenicu savjetnika za nacionalnu sigurnost Dinu Powell.

Nakon susreta sa saudijskim, emiratskim, katarskim, jordanskim i egipatskim dužnosnicima, i predsjednik palestinske vlasti Mahmoud Abbas će u četvrtak primiti američko izaslanstvo.

Palestinci kojima se svakog dana udaljuje perspektiva neovisne države, sve manje skrivaju frustraciju prema Trumpovoj administraciji.  Oni od nje traže od jasan angažman u korist osnivanja palestinske države i intervenciju radi zaustavljanja izraelskog naseljavanja na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, palestinskim okupiranim teritorijima.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj