UBIO SE BRITANSKI OBAVJEŠTAJAC: Progonili ga stravični prizori koje je vidio tokom rata u BiH

Penzionisani britanski pukovnik Michael Russell (63) objesio se u svojoj kući u gradiću Topsham blizu Exetera u Velikoj Britaniji Njegov brat Christopher Russel rekao je policiji da je Michael imao velikih problema sa depresijom i traumama, koje je doživio tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Nesretni Michael Russel bolovao je od depresije i anksioznosti, a često je govorio da su ga progonili stravični prizori koje je vidio u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata, piše Devon Live. Dodatni udarac njegovom duševnom zdravlju zadala je i smrt njegove žene.

Michael je bio pukovnik u obavještajnoj jedinici britanske vojske, a prema tvrdnjama njegovog brata Christophera, scene rata u BiH su progonile, zbog čega je bio izrazito uznemiren. Psihoterapeutkinja Angela Avis rekla je da je pukovnik Michael Russel bolovao od kompleksa problema na koje se dovezala tuga za umrlom suprugom. “Potresne scene koje je doživio tokom rata u BiH dovele su do toga da je počeo ispitivati temeljne vrijednosti i uvjerenja na kojima je počivao. To je dovelo do očajničkog čina samoubistva vješanjem”, napomenula je Avis. Psihoterapeutkinja je rekla da je nesretni Michael osjećao krivicu i sebe je optuživao za ono što se desilo u BiH, a po povratku kući sa godišnjeg odmora u Australiji doživio je napade panike.

Michael Russel nije spominjao nikome da se želi ubiti. Bio je dobro situiran, imao je novac, a u britanskoj vojsci proveo je 45 godina na raznim dužnostima. Njegova nova žena Judy Day rekla je da je imao mentalnih problema zbog smrti supruge, ali da ništa nije davalo naznake da će se objesiti. Judy Day po povratku kući s posla zatekla ga je obješenog plavim konopcem u hodniku u njihovom domu u Topshamu.

 

(Global CIR/BNTV)

Komentiraj