UZ JOŠ JEDNU POHVALU POREZA NA NEKRETNINE! Plenković poručio: ‘Policija mora utvrditi tko je podmetao požare, a krivce treba kazniti’

 Policija mora utvrditi tko je podmetao požare, a krivce treba kazniti, poruka je premijera Andreja Plenkovića s današnje sjednice Vlade, prve nakon ljetne stanke.

“Razlozi izbijanja požara su velika suša, ali i manjak opreza. No, istrage pokazuju i brojna podmetanja požara u nizu županija. Policija i MUP moraju utvrditi tko ih je podmetao i oni moraju dobiti najveće moguće sankcije”, istakao je Plenković.

Premijer je zahvalio vatrogascima na naporima koje su uložili na gašenju požara. Dodao je da će Vlada posebno nagraditi vatrogasce i pilote.

Plenković je kazao i kako u budućnosti veću pozornost treba posvetiti  prevenciji požara. Šteta koju su građani pretrpjeli u požarima trebala bi se nadoknaditi iz Vladinih programa, ali i iz za to predviđenih sredstava EU-a. Pritom premijer ističe kako u požarima ipak nije bilo ljudskih žrtava niti su uništeni infrastrukturni objekti.

Premijer se osvrnuo i na posljednji teroristički napad u Barceloni. Taj čin, ocijenio je, još jednom potvrđuje važnost jačanja sustava nacionalne sigurnosti.

“Hrvatska će tome dati svoj obol kao zemlja koje ove godine bilježi najbolje rezultate u turizmu od neovisnosti”, naglasio je Plenković.

Podsjetio je i da je Vlada jučer donijela odluku o prijenosu Vile Idole u Puli u vlasništvo Porečke i Pulske biskupije. Time je, napomenuo je Plenković, riješen problem star nekoliko desetljeća.

“To će pridonijeti i jačanju hrvatskog identiteta Istre”, ocijenio je premijer.

Pohvala ‘porezu na nekretnine’

U uvodnom govoru na početku sjednice Vlade Plenković se osvrnuo i na porez na nekretnine, koji bi trebao zamijeniti komunalnu naknadu i postati jedan od glavnih lokalnih poreza. Poručio je kako od Ministarstva financija očekuje sa svim dionicima i zainteresiranom javnošću organizira argumentiranu raspravu  o tom porezu.

“Taj zakon treba prvo detaljnije približiti građanima”, zaključio je premijer.

Vlada je također usvojila zaključak o provedbi postupka odabira investicijskog savjetnika za mogući otkup dionica koje u Ini drži mađarski Mol.

“Cilj je da se provede odabir najboljeg renomiranog investicijskog savjetnika, koji će biti zadužen za  procjenu vrijednosti Ine, evaluaciju i razmatranje potencijalnih strateških partnera u provedbi transakcije otkupa dionica”, poručio je premijer Andrej Plenković.

Podsjetio je da je Vlada na sjednici 19. siječnja osnovala Savjet za pregovore s Molom, a vezano uz mogući otkup njegova vlasničkog udjela u Ini. Mol u Ini drži nešto više od 49 posto dionica. Današnjim zaključkom Vlada je zadužila ministarstva financija i zaštite okoliša i energetike da zajedno provedu postupak odabira investicijskog savjetnika.

Banski su dvori danas usvojili i Strategiju prometnog razvoja zemlje do 2030. godine. Strategija, istakao je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, definira 16 ciljeva u šest prometnih sustava. Među vodećim prometnim projektima spomenuo je Pelješki most, zatim most kod Okučana, obnovu starih i izgradnju novih cesta, kao i obnovu tramvajske infrastrukture u Zagrebu i Osijeku, te dovršetak izgradnje Zračne luke Dubrovnik.

Vlada je usvojila i plan suradnje i potpore za Program potpore strukturnim reformama do 2020. godine. U drugo saborsko čitanje upućen je i konačan prijedlog Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju, kojim se povećava zaštita potrošača.

Vlada je prihvatila i Operativne programe za nacionalne manjine.

“Vlada je potpuno posvećena tome da se nacionalne manjine u Hrvatskoj u potpunosti uključe u društveni kontekst”, ocijenila je Marija Pejčinović Burić, ministrica vanjskih i europskih poslova.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj