OPOZICIJA PORUČILA DODIKU: Nemoj se kriti iza naroda, Narodna skupština će odlučiti o pristupanju NATO-u

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da parlament Srpske treba da zauzme stav o članstvu BiH u NATO i ističe da je vrijeme da bude revidirana skupštinska deklaracija, usvojena prije desetak godina, kojom je iskazan jasan stav o tom pitanju.

On je rekao da se nije mogla prećutati odluka Ustavnog suda BiH da “protivustavno, protivzakonito i protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma donese odluku o imovini”, ali i da smatra upitnim potrebu za održavanje referenduma o članstvu BiH u NATO.

Čubrilović je za “EuroBlic” izjavio da u vezi sa tim pitanjem treba slijediti odluku Srbije i da stav suprotan odluci Srbije, bilo koji referendum da ga potvrdi, ne bi bio dobar za narod Republike Srpske.

On smatra da je polemika u vezi sa članstvom u NATO gubljenje vremena, jer ima mnogo problema građana i privrede koji bi mogli biti rješavani.

Čubrilović je naglasio da je preglasavanje u Ustavnom sudu BiH na štetu srpskog naroda i Srpske više nego očigledno i da sebi, da je sudija u tom sudu, ne bi mogao dozvoliti učešće u radu takve instituc

I većina opozicionih političara smatra da je referendum nepoztreban i da se neće održati.

Ne treba nam referendum

Reagujući na izjavu Milorada Dodika, prema kojoj narod treba da se izjasni o NATO-u na referendumu, lider NDP-a Dragan Čavić izjavio je da se Milorad Dodik ponovo poigrava referendumom, te da vješto manipuliše narodom.

Predsjednik NDP-a je istakao da je odluka o odnosu prema integraciji BiH u NATO jednako strateški značajna kao i odluka o ulasku BiH u EU, ali da se ovo pitanje ne smije rješavati na brzinu, niti koristiti u službi manipulacija.

”I sada se sjećam trojnog potpisa na podršku ulasku BiH u NATO kojeg su u Istambulu  potpisali Boris Tadić, Taip Erdogan i Haris Silajdžić. Tada Dodik nije rekao ni riječ protivljenja, a bio je Predsjednik Vlade RS, jer je njegov prijatelj Boris Tadić uradio nešto nezamislivo potpisujući akt u ime države kojoj ne pripada, i snažeći Silajdžićev stav za pristupanje BiH u NATO savez”, kaže Čavić.

Čavić je rekao da se Dodik još jednom poigrao referendumom, te da to predstavlja opasnu i nepotrebnu manipulaciju.

Dodik ne treba u ovo pitanje uguravati narod. Budući da se deklariše kao hrabar čovjek, svoju političku hrabrost može dokazati ne isturajući narod ispred sebe. Neka pripremi  Odluku o odbijanju Republike Srpske pristupanju NATO savezu, zakaže sjednicu Narodne skupštine RS  i usvoji tu istu odluku. Valjda za takvu odluku ima većinu”, poručuje Čavić.

Čavić je podsjetio na važnost pitanja stanja i pozicije Oružanih snaga u BiH, ističući da Srbi nemaju potrebe izlaziti iz okvira Dejtonskog regionalnog principa odnosa Oružanih snaga.

Uputiću sve one koji danas larmaju o ovom pitanju na Aneks 1-B Dejtonskog mirovnog sporazuma, Sporazum o regionalnoj  stabilizaciji. Još tada, sada daleke 1995. godine, velike sile su pitanje odnosa oružanih snaga regiona obuhvatile posebnim aneksom, jedinim u cijelom Dejtonskom sporazumu koji je obavezivao ne samo BiH već i Hrvatsku i tada Saveznu republiku Jugoslaviju.

Dakle, i tada je vladalo ubjeđenje da se ovo pitanje može rješavati samo u regionalnom kontekstu, a nikako pojedinačno. U tom smislu Srbi nemaju potrebe izlaziti iz okvira Dejtonskog regionalnog principa”, napominje Čavić.

Lider NDP-a je istakao da nema odluke o ulasku BiH u NATO sve dok se o tome definitivno ne odredi Srbija.

Do tada nema zapreka da se oružane snage BiH ponašaju kao i Vojska Srbije i da učestvuju u zajedničkim programima obuke, učestvuju u mirovnim misijama, zajedničkim vojnim vježbama, na način kako se to čini i sada. Ako Srbija odluči da pristupi u NATO, Republika Srpska to treba podržati i u BiH, a ako se to ne desi, rješenja treba tražiti u statusnoj ustavnoj neutralnosti.

Zbog svega prethodnog smatram da bi održavanje referenduma po ovom pitanju bilo nepotrebno sve dok se Srbija definitivno ne odredi po ovom pitanju, i zato nema potrebe za njegovim održavanjem”, kazao je Čavić.

Na pitanje da li očekuje da odluka o knjiženju vojne imovine u Han Pijesku na državu BiH ubrza aktivaciju akcionog plana, Čavić ističe da je Akcioni plan za članstvo u NATO politički proizvod SNSD-a dok je vršio vlast na nivou BiH.

Do promjene stava došlo je zadnjih godina od kako nisu dio koalicije u vlasti, u institucijama BiH. Potpuno je bilo nepotrebno pokretati bilo kakav pravni spor oko bilo koje imovine koja je bila sastavni dio imovine SSNO SFRJ, a ta je opet sukcesionim sporazumom postala predmet sukcesije između država nasljednica SFRJ. Ovo pitanje je dodatno zaleđeno i odlukom Visokog predstavnika u BiH još 2004.godine a ta odluka je još na snazi.

Umjesto da se ovo pitanje riješava političkim dogovorom, što je i suština srpskog konsenzusa  o ovom pitanju iz 2012.godine, neko iz RS je neodgovorno i improvizovano ušao u sudski postupak ne znajući njegov ishod, iako je bilo za pretpostaviti šta će se dogoditi sa ovakvom dosadašnjom praksom sudova i ustavnog suda BiH”, kaže Čavić.

Aktivacija MAP (akcionog plana za članstvo) zavisi isključivo od NATO i ako oni odluče da intenziviraju aktivnosti za pristupanje BiH u NATO to će se i dogoditi, zaključio je Čavić.

I Dodik promijenio stav

U međuvremenu je i Dodik promijenio početni stav, i on smatra da Narodna skupština RS treba dati mišljenje o NATO savezu, “da se ne bi desilo da bez pitanja Srpske jednog dana bude proglašeno da je BiH članica tog saveza”, rekao je Srni,

“Imajući u vidu da se NATO već upetljao u unutrašnja pitanja u BiH, smatram da je potrebno da mu damo i odgovor – šta mislimo o tom savezu. Taj odgovor treba da bude na bazi odluke Narodne skupštine Republike Srpske, a ne na bazi univerzalnog političkog stava”, istakao je Dodik.

On je rekao da će pokušati da se o tome izgradi zajednički stav u RS, naglasivši da opšte raspoloženje nije u korist NATO-a imajući u vidu prošlost, a i sadašnjost kada NATO ignoriše stavove Srpske, podstiče sudove da rješavaju u korist politika koje oni hoće, da bi kasnije te politike pozdravili, te da bi samo jednog dana mogli, bez pitanja Republike Srpske, proglasiti da je BiH u NATO-u.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj