OZVANIČEN STATUS ‘PRVE DAME’ FRANCUSKE: Buduće misije Macronove supruge detaljno su određene

 

Piše: Džana Mujadžić

Francuska ‘Prva dama’, 64-godišnja Brigitte Macron, koja je i po ukusu Donalda Trumpa, koji nije krio simpatije prema njoj, dobila je osobnu “povelju” kojom je pojašnjen njezin položaj.

Profesorica francuskog jezika, predavala je svom današnjem suprugu kojemu još uvijek pomaže sročiti euforične govore. Povelja je objavljena na zvaničnom site-u Elizejske palače, u posebnom kontekstu moralizovanja  francuskog političkog establišmenta i smanjenja trošenja novca od strane državnih činovnika.

Projekt davanja posebnog položaja ‘Prvoj dami’, naišao je na veliki otpor predstavnika drugih partija, posebno desnih. Protesnu peticiju je potpisalo 315 000 osoba. “Povelju trasparentnosti” su sastavili državni pravni uredi predsjedničke palače, a potpisao ju je Emmanuel Macron.

U službi dva predsjednička savjetnika

Njegova supruga Brigitte neće posjedovati osobna sredstva niti budžet, ali se može “osloniti na dva predsjednička  savjetnika koji su u  njezinoj, posebnoj službi”! Do sada neformalne, buduće misije Prve dame su detaljno određene: ona će osigurati predstavljanje Francuske uz šefa države, odgovarati na zahtjeve onih koji je žele susresti, kontrolirati dobro funkcioniranje manifestacija i zvaničnih primanja u Elizejskoj palači, pomoći i biti prisutna na humanitarnim, kulturnim i socijalnim događajima.

Za razliku od predhodnica, gospođa Macron će morati sačinjavati “neuobičajene izvještaje, refleksije i prijedloge”. One će se objavljivati, kao i kalendar  djelatnosti, posebno putovanja. Prvi rezultati njezinih aktivnosti od 14 svibnja, kada se uselila u Elizejsku palaču su već objavljeni. Prva dama će naglašavati akcije u oblastima obrazovanja,  pomoći osobama sa posebnim potrebama, zdravlja, protekcije djetinjstva i muško-ženske jednakosti!

Da tekst bude prihvatljiv i za buduće predsjednike

Prvi put francuska Peta Republika ozvaničava djelatnosti predsjednikove supruge. Težnja ka trasparetnosti jedno je od obećanja predsjedičke kampanje, a Emmanuel Macron je uvijek podvlačio vrijednost mjesta  24 godine starije supruge, u njegovom postojanju i radu.

Predsjednik ne propušta pozirati u njezinoj prisustvu za javna glasila i televiziju, dok je Elizejska palača precizirala kako se položaj Brigitte Macron određuje poveljom, a ne zakonom ili dekretom. Istaknuto je kako su kritike uvažene, ali je bilo je neophodno da “tekst ne bude neprihvatljiv za buduće predsjednike”.

Iako ne pominje Prvu damu, jasno je da je tekst obrađen isključivo za aktualnu suprugu prvog čovjeka Francuske pa će mu vijek trajanja najvjerovatnije završiti već iza idućih, predsjedničkih izbora.

 

 

(Iz Pariza za Global CIR Džana Mujadžić)

 

 

Komentiraj