SLUŽBENI STAV: Izetbegović objasnio čime BiH uvjetuje izgradnju Pelješkog mosta

Službeni stav Bosne i Hercegovine je da se protivi izgradnji Pelješkoga mosta dok se ne riješe prijepori oko razgraničenja na moru s Hrvatskom i pristupa otvorenome moru, izjavio je danas u intervjuu za internetski portal Klix bošnjački član BIH Predsjedništva Bakir Izetbegović čime se usprotivio navodima njegovog hrvatskog kolege Dragana Čovića da BiH ne osporava gradnju mosta.

“Institucije države BiH imaju jedinstven, jasan i obvezujući stav. Predsjedništvo BiH je 2007. službenim aktom zatražilo od Hrvatske da zaustavi gradnju mosta dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano uz identifikaciju morske granične crte i pristupa BiH otvorenom moru”, rekao je Izetbegović.

Pri tome je naveo kako je Hrvatska obaviještena o tome stajalištu, a potvrdio ga je, kako tvrdi, nedavno i Zastupnički dom Parlamenta BiH koji je zatražio od Vijeća ministara BiH da Hrvatskoj uputi notu i zatraži da se obustave sve aktivnosti na izgradnji mosta dok se ne postigne potpuna obostrana suglasnost.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović i dio parlamentaraca imaju drukčije mišljenje, ali to ne znači da država BiH nema jedinstven stav”, poručio je bošnjački čelnik, te je najavio da će se o tome uskoro očitovati Vijeća ministara i Zastupnički dom Parlamenta BiH.

Iako je odnose s Hrvatskom ocijenio dobrim, Izetbegović je izrazio očekivanje da Hrvatska počne plaćati vodu iz akumulacije Buškog jezera koja pokreće hidroelektranu Orlovac, da Hrvatska 22 godine nakon završetka rata vrati objekte koji su vlasništvo BiH.

Hrvatska plaća vodnu naknadu općinama Tomislavgradu, Livnu i Hercegbosanskoj županiji zbog korištenja vode iz Buškoga jezera, a mediji i bošnjački političari osporavaju ugovor koji je 1996. godine potpisala s vlastima Hrvatske republike HercegBosne.

“To su stvari koje opterećuju naše odnose, a mogu se razmjerno brzo riješiti, na obostrano zadovoljstvo”, dodao je Izetbegović.

Bošnjački član Predsjedništva je, komentirajući izjavu predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Bože Ljubića, koji je ustvrdio da bi bosanskohercegovački Hrvati mogli preispitati odnose prema BiH i ‘prijeći Rubikon’, odgovorio da se radi o pokušajima ultimatuma i ucjena.

“Nikakav “Rubikon”, kako se ovih dana prijeti, nećemo prijeći, nikakve drame niti opasnih političkih avantura neće biti, imat ćemo izbore 2018. i život će se nastaviti”, rekao je Izetbegović.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj