SUKOBI SE NASTAVLJAJU: Deset ljudi poginulo u napadu pobunjenika u indijskom dijelu Kašmira

Četiri policijska zvaničnika, četiri vojnika paravojne jedinice i dvojica ekstremista ubijeni su danas u napadu pobunjenika na policijski kamp u indijskom dijelu Kašmira, saopštila je indijska policija.

Najmanje tri napadača upala su u kamp u kašmirskom gradu Pulvama rano jutros, otvorila vatru na stražu i ubila jednog policajca i ranila četiri osobe. Potom su policajci i vojnici paravojnih jedinica odgovorili na napad unutar kampa, a vojska i policijska jedinica za borbu protiv pobunjenika okružile kamp spolja.

U borbi koja je uslijedila u kampu, ubijena su još tri policajca i četiri vojnika paravojne jedinice, a zapaljena je i jedna zgrada, navela je policija. Za sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad. Kako se borba rasplamsala, stotine građana, uglavnom mladih ljudi, izašlo je na ulice Pulvame, pružajući podršku pobunjenicima i zahtijevajući okončanje indijske vlasti u Kašmiru.

Vladine snage bacile su suzavac i sukobile se s demonstrantima, koji su bacali kamenje na vojnike.

Kašmir je podijeljen između suprotstavljenih nuklearnih sila Indije i Pakistana, a obje te zemlje tvrde da im pripada cijela teritorija Kašmira. Pobunjenici zahtijevaju jedinstven Kašmir, ili u sastavu Pakistana ili kao nezavisnu državu. Antiindijsko osjećanje duboko je ukorijenjeno među uglavnom muslimanskom populacijom Kašmira i većina građana podržava pobunjenike.

Od početka pobune protiv indijskih vlasti u Kašmiru ubijeno je gotovo 70.000 ljudi. Indija za naoružavanje i obučavanje pobunjenika optužuje Pakistan, koji to negira.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj