BITKA ZA KALAMOUN JE ZAVRŠENA: SAA kontroliše kompletnu granicu prema Libanu, a uspjela je ovladati cijelim područjem sjeveroistočnog džepa u Homsu

Desetodnevna borba duž libanske granice konačno je završena, jer su se teroristi tzv. ‘Islamske države’ pristali da predaju svoje posljednje pozicije sirijskoj i libanskoj vladi.

Prema vojnom izvoru teroristi DAIŠ-a predali su svoje posljednje položaje u Ras Ba’albaku, Jaroud Jarajeeru i Jaroud Karah nakon što je sklopljen dogovor o evakuaciji svih 200 terorista i 500 članova njihovih porodica. Izvor je dodao da će teroristi DAIŠ-a biti prebačeni iz istoka Libana i zapadne Sirije do guvernata Deir Ezzor.

Pored njihove predaje, DAIŠ se takođe složio da oslobodi zarobljene libanske vojnike koji su držani u zatvoru više od dvije godine. Kao rezultat ovog uspeha, sirijska republička garda sada će se preseliti sa planine Kalamoun na područje Badiia u pokrajinama Homsa i Damaska.

Sirijska vojska oslobodila cijelo područje sjeveroistočnog džepa u Homsu

 

Sirijska vojska nametnula je apsolutnu kontrolu nad cijelim područjem džepa u sjeveroistočnom Homsu, otprilike u 11:30 (prema vremenskoj zoni Damaska). Taj je đep bio zaposjednut militantima tzv. ‘Islamske države’.

Kolosalno napredovanje sirijske vojske započelo je ranije tokom dana oslobođenjem velikog dijela sjevernog područja Al Sukhne.

Odbrambene pozicije militanata DAIŠ-a kolabirale su tokom večeri, ostavivši preko 200 kvadratnih kilometara teritorija između Al Sukhne i Jabal SHA’era sirijskoj vojsci i njenim saveznicima.

Prema informacijama dobivenima od strane pripadnika 5. korpusa sirijske vojske, militantima DAIŠ-a ostavljen je koridor kojim su se povukli. Ta je doluka donešena kako bi se izbjeglo poduže opsadno stanje, koje bi dovelo do značajnih gubitaka za sirijsku vojsku.

Prema istom izvoru, oslobođeno područje još je ispunjeno eksplozivnim napravama koje su usporile napredovanje ovim teškim područjem pokrajine Homs. U onom trenutku kada se područje oslobodi od eksplozivnih naprava, vojska će zaposjednuti teren i usmjeriti fokus svojih djelovanja na područje pokrajine Deir Ezzor, u nadi da provincijsku prijestolnicu oslobode od opsade.

 

(Global CIR/AMN/Agencije)

 

Komentiraj