DOBITNICA NAJVEĆEG FRANCUSKOG KNJIŽEVNOG PRIZNANJA: Jakuta Alikavazović predstavila novi roman ‘U dubini noći’

‘Hotel je mjesto njihove prisnosti, posmatranja, približavanja…divlji i ponosni osjećaju uzajamnu toplotu kože prije nego se dotaknu, zaslijepljeni, očekujući milovanja.’

Paul, student i portir hotela, opčinjen je Ameliom koja stanuje u sobi 313. Obavijena tajanstvenošću, njezini odlasci i povratci su kao glasine kojima je okružena. Kada je nestala, Paul nije mogao znati da je u Sarajevu, u potrazi za majkom. Nepoznati podatak njezine, ali i naše priče o zadnjem krvavom ratu koji je rasparao Europu- piše Jakuta Alikavazović, poznata francuska romansijerka i dobitnica brojnih književnih priznanja. Rođena prije skoro 38 godina u bogatom 15. pariskom okrugu kćerka je  jedinica pjesnikinje iz Čajnica i uspješnog poslovnog čovjeka, porijeklom iz Pljevalja.

Piše: Džana Mujadžić

Diplomirala je studij engleskog jezika na čuvenoj Ecole normale superièure Paris-Saclay, a bila je među najmlađim profesorima na Sorbonni, gdje je predavala englesku knjizevnost. Najprije je pisala gramatike i pravopise francuskog jezika, knjige za djecu, teatarske predstave predstavljene u Avignonu, a cijenjeni su njezini prijevodi s engleskog jezika, posebno knjiga Lile Azam Zahganeh i Bena Lernera. Zivjela je u Irskoj, Škotskoj i New Yorku, gdje je i izlagala jer posjeduje mnoštvo nadarenosti. Godine 2013 i 2014 bila je u Rimu u pansionatu čuvene ville Medicis.

Za prvi roman “Leteća tijela” uručeno joj je prije deset godina, najveće francusko priznanje “Prix Goncourt”, a  djelo  o izbjeglicama iz jugoistocne Europe, nazvano “Londres-Luxor”, bilo je među kandidatima za Nagradu Inter. Treći roman “Plavojka i Bunker” dobio je specijalno priznanje Wepler dok je novo djelo “U dubini noći”, objavljeno ove sedmice,  već predloženo za nekoliko vrijednih književnih nagrada, među kojima i priznanje “Le Monde”.

Sloboda jedina iskonska vrijednost

Novi roman velike ekspresivnosti i posebnog viđenja svijeta koji nas okružuje, prema stručnjacima još jedno remek-djelo, obrađuje ljebav žene i muškarca kao metafizičku pojavu.Književnica upotrebljava svu snagu osobne narativne moći i umiješnosti, odavno otkrivene i potvrđene stvarajući nesvakidašnji zaplet. Opčinjenost mladih ljudi koji se vole je poput predteksta za uvođenje čitatelja u dubine ne samo noći, nego stanja cijele planete. Amelia je otisla iz Paulovog naručja i kasnije objasnila :

Imala sam drugih sadržaja osim zaljubljenosti, koja je način nepostojanja!

Jakuta Alikavazovic romanom “U dubini noći” opisuje ljudske načine sticanja slobode, što prolaze kroz bol i odricanje. Sreća nije svrha samoj sebi ako nije otvorena, neovisna i promjenljiva.

Ništa se ne predpostavlja slobodi: ni obaveze, niti djeca. Sloboda je kao kža koju nosimo i posjeduje nekoliko naslaga, koje se skidaju po skupoj cijeni!

Spisateljica ne uljepšava stvarnost, noću se utvare vraćaju. Amelia nije zaboravila vatru snipera, užase koje je proživila. Nista se ne zaboravlja ali se nauči živjeti sa tim bremenom. Paul, umjetnik bez djela, od Amelie stvara svoje jedinstveno ostvarenje. Ali  završava kao dio mase, u kojoj se gubi. Noć odnosi sve.

Jakuta Alikavazović ce roman od 288 strana predstaviti dva puta u Parizu, 15. septembra i 5. oktobra, ali i u mnoštvu drugih francuskih gradova poput Strasbourga, Nancyja, Besançona, gdje je čitana i veoma cijenjena.

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj