GOTOVO MILION REZERVISTA: Mobilizacija u Venezueli zbog mogućeg američkog napada

Venezuelska vojska mobilizirana je do nedjelje navečer za velike vojne manevre kao odgovor na “prijetnju” američkog predsjednika Donalda Trumpa.

A member of the Militia of the National Bolivarian Armed Forces carries a girl on his shoulders at a parade during a military exercise in Caracas, Venezuela, August 26, 2017. REUTERS/Andres Martinez Casares

Protuimperijalistički marš

Mogu se vidjeti tenkovi koji se iskrcavaju na plaži, helikopteri koji nadlijeću branu, elitni strijelci u kamuflažnoj opremi. U Caracasu u kojem su snage reda i milicija defilirali u subotu, pristaše vlade odjeveni u crveno okušali su se u rukovanju puškom ili borbenim tehnikama u okviru “protuimperijalističkog marša”.

Znak za početak manevara nazvanih “Bolivarski suverenitet 2017.” dali su u subotu šef venezuelske države Nicolas Maduro i njegov ministar obrane Padrino Lopez. Tokom vikenda 200.000 vojnika i 700.000 milicije, rezervista i naoružanih civila trebalo bi pokazati svoju snagu.

Vojska lojalna Maduru

“Narode i venezuelska vojsko, pobrinite se za obranu teritorija i suvereniteta”, napisao je Maduro na Twitteru. Venezuelska oporba pozvala je u nekoliko navrata vojsku da joj se pridruži. No, osim nekoliko izoliranih akcija, ona ostaje lojalna Maduru.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj