(VIDEO) HISTORIJSKI REVIZIONIZAM ILI NAUČNA VALORIZACIJA PROŠLOSTI? U Sarajevu prezentovan projekat koji će se baviti istraživanjem ‘zločina totalitarnih režima u BiH’

Prošlog petka u sali zgrade općine Novi Grad u Sarajevu održana je prezentacija projekta  Evropske unije koji istražuje otpore i neslaganja u recepciji komunističkog razdoblja u postkomunističkim državama. U projektu učestvuju istraživači iz 21 države, a među njima i predstavnici Bosne i Hercegovine.

Evropski parlament je 2. aprila 2009. donio Rezoluciju o evropskoj savjesti i totalitarizmu, a pod tačkom 15 je donesena odluka o proglašenju Dana sjećanja na žrtve staljinizma i nacionalsocijalizma. U završnom dijelu Rezolucije pozvani su parlamenti i vlade svih država članica Evropske unije, država kandidatkinja za Evropsku uniju, kao i zemalja povezanih s Evropskom unijom, na usvajanje i provedbu te Rezolucije.

Prezentacija u Sarajevu je održana pod pokroviteljstvom Kulturnog centra “Karneol”, Bošnjačkog kulturnog centra Sarajevo i Udruga Hrvatski forum dobre volje (HFDV).

Organizatori  konferencije naglašavaju kako će problematici pristupiti poštujući sve naučne kriterije, koristeći se valjanim historijskim izvorima i arhivskom građom, uz nezaobilazna svjedočenja preživjelih ili porodica preživjelih. Također, pozivaju se na rezoluciju EU koja je usvojena i implementirana u mnogim državama bloka.

Međutim,  na konferenciji smo mogli čuti samo osudu ‘zločina jugoslovenskog komunističkog režima’, dok zločine koje su počinili totalitarni režimi NDH ili četničke jedinice pod upravom marionetskih kolaboracionističkih vlada niko nije spomenuo. Moderator promocije, mr. Fatmir Alispahić je za zločine nad Bošnjacima optužio ‘velikosrpski komunizam’, čime je želio jasno razdvojiti period NOB-a i onoga što se dešavalo u kasnijim razdobljima Jugoslavije.

Uvodničar konferencije, Josip Šuman je elaborirao predmet i ciljeve proučavanja do sada nepoznatih pojedinosti o zločinima jugoslovenskog režima, ali i otišao korak dalje tvrdeći kako je isticanje jugoslovenske zastave, što se desilo na nedavnom protestu u Kruščici kod Viteza, za njega uvreda budući da je pod tom zastavom sravnjen Vukovar i granatiran glavni grad BiH.

Jedino ime od svih ‘žrtava’ koje se moglo čuti  na ovoj prezentaciji bilo je ono Mustafe Busuladžića, koje je ovih dana izazvalo veliku buru u javnosti zbog toga što je jedna od sarajevskih osnovnih škola dobila ime po ovom, kako ga je američka ambasada i zvanično oslovila, ‘antisemiti koji je glorificirao Hitlera’.  Pomenuta osnovna škola se nalazi na prostoru  Novog Grada u čijoj sali općine se dešavala i ova konferencija.

Cijelu priču je začinio historičar  Fuad Ohranović kojega je na učešće na ovoj konferenciji ponukao nedavni ispad mladog vijećnika SDA Tarika Dautovića na društvenim mrežama gdje se zaklinjao kako će promijeniti naziv ulice ‘zločinca Tita’ u ‘ulicu Alije Izetbegovića’, što sve uzeto zajedno asocira i na određeni politički kontekst. Ohranović je naglasio kako ipak ne želi upadati u zamku revizionizma kakvom svjedočimo u našem susjedstvu gdje se rehabilituju zločinci i pokreti koji su poraženi u Drugom svjetskom ratu.        

Članica menadžment tima projekta Selma Rizvić kazala je kako će on biti proveden u saradnji sa Poljskom akademijom nauka i umjetnosti, te da će istraživanja biti prezentirana na jednoj ili više godišnjih konferencija.

Zastupnica u Federalnom parlamentu Slavica Josipović nije krila svoje zadovoljstvo zbog navedene konferencije i konačnog obračuna sa ‘komunističkom prošlosti’ te se pohvalila kako svake godine u ime Parlamenta FBiH posjećuje Blajburg. Među prvima je pokrenula inicijativu za obilježavanje 23. 8. kao Dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, a na pitanje da li je na ličnom primjeru ili u porodici osjetila taj ‘komunistički teror’, kazala je kako je svaka porodica u njenom okruženju bila žrtva komunističkog režima.

Po svemu sudeći čini se kako ćemo veoma brzo postići međunacionalni konsenzus o osudi zločina jugoslovenskog režima. Za nadati je se da ćemo isto tako biti jedinstveni kada na red dođu osude četničko-ustaških zločina i zločinaca iz Drugog svjetskog rata, ali i devedesetih godina prošlog vijeka.

Ipak, od prošlosti ne treba bježati, treba ju istražiti i dokumentovati, ali pritom nikada smetnuti sa uma da smo zahvaljujući Titu i jugoslovenskim partizanima postali pobjednici rata protiv fašizma i na taj način svrstali se na pozitivnu stranu historije. Uz to, zahvaljujući AVNOJ-u BiH je učvrstila vijekovne granice koje su potvrđene i Daytonom, a kroz deklaraciju ZAVNOBiH-a obnovila svoju državnost.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj