BORBA PROTIV ERDOGANOVE DIKTATURE! Kilicdaroglu: Neka nam prijeti koliko hoće, mi smo u pravu

Lider glavne opozicione stranke u Turskoj, Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kiličdaroglu izjavio je danas da će nastaviti “potragu za pravdom” i da neće popustiti pred prijetnjama turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana koji, kako smatra, vodi zemlju “kao diktator”.

Opozicija osuđuje autoritarne ispade turskog predsjednika od navodnog pokušaja vojnog udara u julu 2016. godine poslije čega su uslijedile “čistke” koje su pogodile i medije i prokurdske krugove u toj zemlji.

– Erdogan me smatra prijetnjom. Njegovi govori ponekad sadrže prijetnje, ali mi nećemo popustiti – rekao je Frans presu Kiličdaroglu.

– Neka nam prijeti koliko hoće, mi smo u pravu. Mi branimo demokratiju, nezavisnost sudstva i slobodu medija do kraja – rekao je lider turske opozicije na skupu “kongres za pravdu”.

Kiličdaroglu je u junu pokrenuo “marš za pravdu” od skoro 450 kilometara između Ankare i Istanbula u znak protesta zbog hapšenja poslanika CHP-a Enisa Berberoglua koji je osuđen na 25 godina zatvora zbog odavanja državnih tajni.

Lider opozicije je zajedno sa svojim pristalicama jpešačio tokom 25 dana i u Istanbulu ih je dočekalo skoro dva miliona ljudi. Više od 50.000 ljudi uhapšeno je poslije navodnog puča u Turskoj dok je 140.000 dobilo otkaze zbog navodnih veza sa pučistima.

(VIDEO) DVA MILIONA TURAKA DOČEKALO LIDERA CHP-a! Kemal Kilicdaroglu: Marširali smo za žrtve Erdoganovog ‘civilnog udara’, ali ovo nije kraj – tek smo počeli!

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj