O TRGOVINSKIM PITANJIMA TEK KADA SE UTVRDI ‘CIJENA RAZVODA’: Počinje treća runda pregovora o Brexitu u Briselu

 

Britanija i Evropska unija će danas otvoriti treću rundu pregovora o Brexitu sastankom između glavnog pregovarača EU Mišela Barnijea i njegovog britanskog kolege Dejvida Dejvisa.

Počinje treća runda pregovora o Brexitu u Briselu

Poslije današnjih razgovora, uslijediće još tri dana pregovora i zajednička konferencija za novinare, prenosi agencija Frans pres.

Zvaničnici EU su, uoči pregovora, poručili da mora biti ostvaren “značajan napredak” u tri ključne oblasti – prava državljana EU u Velikoj Britaniji poslije Brexita, granica sa Sjevernom Irskom i “cijena” razlaza (finansijska obaveza Londona prema EU) – da bi tek potom zvanični Brisel razmotrio zahtjev Londona za pregovore o budućim odnosima u oktobru.

Britanski zvaničnici naglašavaju da su najbolji paralelni pregovori i da bi riješavanje trgovinskih pitanja moglo pomoći u riješavanju drugih problema. Sporazum bi trebalo da se finalizuje do oktobra 2018, i onda ostaje period od šest mjeseci, do marta 2019, kada bi trebalo da se završi ratifikacija sporazuma u zemljama-članicama i uslijedi zvaničan izlazak Velike Britanije iz EU.

Velika Britanija je na referendumu 23. juna 2016. glasovima 52 odsto izašlih biraca odlučila da izađe iz Unije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj