ŠULC PORUČIO: Uklonit ću nuklearno naoružanje SAD-a iz Njemačke

 Lider njemačke Socijaldemokratske partije Martin Šulc je obećao da će ukloniti cjelokupno nuklearno naoružanje SAD iz baza u Njemačkoj, ukoliko pobijedi na predstojećim saveznim izborima 24. septembra, piše britanski list “Independent”.

Time je Šulc, kao glavni opozicioni kandidat kancelarke Angele Merkel, zauzeo radikalno drugačiji stav po pitanju odbrane od svoje glavne protivnice. Šulc je, u govoru na mitingu u gradu Triru, rekao da bi se odupreo zahtjevima američkog predsjednika Donalda Trampa da NATO članice povećaju novčano učešće. “Tramp želi nuklearno naoružavanje, a mi smo protiv toga. Kao kancelar založiću se da ono bude povučeno iz nase zemlje“, izjavio je Šulc obracajući se pristalicama.

Prema nazvaničnim procjenama, oko 20 američkih nuklearnih bojevih glava je stacionirano u vojnoj bazi u njemačkom gradu Bihelu, na zapadu zemlje. Međutim, američka Ambasada u Berlinu ne želi da komentariše navode o nuklearnom naoružanju u Njemačkoj. Šulc je, takođe, naglasio da bi 30 milijardi eura, koliko je kancelarka predvidjela za vojnu potrošnju, iskoristio u druge svrhe.

Njemačka je i ranije bila pod pritiskom Amerike da poveća ulaganja u vojsku, a Tramp je najavio da će napustiti NATO saveznike ukoliko to ne učine.

Merkel: Vremena kada se Njemačka morala oslanjati na druge da bi se odbranila postaju stvar prošlosti

Kancelarka Angela Merkel rekla je da će dostići očekivanu vojnu potrošnju do 2024. godine, na šta se vlada obavezala prije tri godine, dok su Šulc i njegova partija bili njeni koalicioni partneri. Šulc je ipak podvukao da je centralno pitanje ovih izbora šta će Njemačka uraditi sa svojim novcem, a da je Merkelova donijela odluku bez konsultacije sa građanima, čime je htio da se maksimalno distancira i razlikuje od svoje protivnice na izborima, ocenjuje “Independent”.

Međutim, kako je četiri godine bio na vlasti zajedno sa partijom Angele Merkel, ima malo prostora za kritikovanje aktuelne kancelarke, ocjenjuje britanski list. Nakon 12 godina na čelu države, Merkelova je stekla veliko samopouzdanje na svjetskoj sceni i Njemačku učinila vojno nezavisnom u znatnoj mjeri. Kako je i sama rekla ove godine “vremena kada je Njemačka morala da se osloni na druge da bi se odbranila postaju stvar prošlosti”.

Ipak, posljednje ankete pokazuju da je Martin Šulc i dalje u velikom zaostatku u odnosu na Hrišćansko-demokratsku uniju, sa 23 procenata u odnosu na 39 koliko ima partija njegove protivnice.

Šulcov voz krenuo nizbrdo

Kako ocjenjuje britanski “Guardian” i pored zalaganja za socijalnu pravdu i uklanjanje atomskih bombi sa teritorije Njemačke, Šulc i dalje nije ni blizu Merklelovoj po broju pristalica. Iako je sve do februara ove godine delovalo da može da vrati staru slavu najstarije socijaldemokratske stranke na svijetu, “Šulcov voz” je krenuo nizbrdo nakon niza loših rezultata na lokalnim izborima.

Kako se kampanja zahuktala, popularnost socijaldemokrata se vratila na oko 22 odsto, koliko je imala i kada ih je Šulc preuzeo. Time su se donekle umanjile nade za stranku koja je poslednji put osvojila izbore 2002. godine.

Veliki ekonomski rast i izuzetno niska nezaposlenost najvjerovatnije će Merkelovu dovesti do četvrtog mandata, predviđaju analitičari. Ona će, međutim, morati da formira novu koaliciju, s obzirom na to da je malo vjerovatno da će se ponoviti velika koalicija koja je bila na vlasti posljednje četiri godine.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj