I VELIKA BRITANIJA ODUSTALA OD STAVA DA ASSAD MORA OTIĆI! Opoziciji u Rijadu poručili da mora prihvatiti realnost da će Assad biti kandidat na novim izborima

Britanski dnevni list Times je pisao o promjeni stava zapadnih vlada prema poziciji sirijskog predsjednika Bašara al – Asada dodajući da će on ostati na vlasti u Damasku.

List je pisao da je došlo do velikog zaokreta političkog stava zapadnih zemalja prema Siriji. Velika Britanija i njeni saveznici su napokon odlučili da dignu ruke od stava da Bašara al – Asad mora otići sa vlasti u Damasku.

Ovdje se danas govori o velikoj mogućnosti da će dozvoliti održavanje predsjedničkih izbora na kojima bi se Bašara al – Asad mogao da kandidovati za novi predsjednički mandat. Ovakav stav danas je primjetan među britanskim državnicima i vojnom vrhu iako je zvanični London još od 2011. godine insistirao na odlasku sa vlasti predsjednika Asada.

Čak šta više, predstavnicima sirijske opozicije koji su okupljeni u Rijadu rečeno je da nemaju drugog izbora do prihvaćanja ostanka na vlasti predsjednika Asada. List je dalje pisao: “Više nema nikakve potrebe za usporavanjem međunarodnih mirovnih pregovora zbog insisitranja opozicijskih i pobunjeničkih snaga na odlasku sa vlasti predsjednika Asada kao glavnog preduvjeta za početak pregovora.”

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Boris Džonson je u razgovoru sa Radiom 4 govorio o promjeni stava Londona prema Siriji i naglasio: “Mi smo ranije kao preduvjet postavili tezu odlaska sa vlasti predsjednika Asada, međutim danas tvrdimo da on mora biti dio procesa prijenosa vlasti. U tom slučaju njemu će biti ostavljena mogućnost da učestvuje na predsjedničkim i demokratskim izborima u zemlji.”

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj