SJEVERNA KOREJA ISPALILA PROJEKTIL PREMA JAPANU! Japanske vlasti građanima poručile da odu u najbliže sklonište

Sjeverna je Koreja iz glavnog grada Pjongjanga ispalila projektil koji je preletio preko Japana, priopćile su japanske vlasti.

Strane agencije javljaju da je ispaljen ‘neidentificirani projektil’. Japanska je vlada izdala upozorenje građanima koji žive u sjevernim prefekturama da se sklone u najbliže sklonište nakon što je raketa ispaljena. Potvrdio je to i japanski premijer Shinzo Abe novinarima nakon ispaljivanja. Kasnije je priopćeno da je projektil prošao japanski zračni prostor i sletio u more.

 Pyongyang poručio: Ovo su vježbe za rat!

Sjevernokorejska je raketa oko 6 sati ujutro po lokalnom vremenu prošla preko japanskog otoka Hokaida. Kako navode japanske vlasti, Japan raketu nije pokušao oboriti, javlja Bloomberg.

Iako je Sjeverna Koreja već jednom ispalila projektil prema Japanu, 1998. godine, ovaj potez dolazi u vrijeme pojačanih tenzija. Pjongjang prijeti balističkim projektilima iznad Japana te oko američkog teritorija Guama već neko vrijeme. Sjeverna je Koreja ispalila tri rakete kratkog dometa u subotu. Unatoč početnim izvještajima da njihovo ispaljivanje nije uspjelo, sve su tri ispaljene uspješno, javila je američka vojska.

Američke i južnokorejske snage počele su godišnje vojne vježbe prošlog tjedna. Sjeverna Koreja tvrdi da su to vježbe za rat.

“Projektil ne predstavlja prijetnju Sjevernoj Americi”

Američki Pentagon potvrdio  je da je Sjeverna Koreja u ponedjeljak ispalila raketu koja je preletjela teritorij Japana, ali i naglasio da ona ne predstavlja prijetnju za Sjevernu Ameriku, dok je japanski premijer Shinzo Abe u kratkom obraćanju nakon lansiranja kazao da će učiniti sve što je u njegovoj moći  da zaštiti japanski narod.

“Možemo potvrditi da je raketa koju je ispalila Sjeverna Koreja preletjela Japan”, rekao je glasnogovornik Pentagona Robert Manning. Dodao je da američka vojska prikuplja dodatne informacije.

“Sjevernoamerička zračna komanda (NORAD) utvrdila je da projektil lansiran iz Sjeverne Koreje ne predstavlja prijetnju Sjevernoj Americi”, rekao je Manning.

Japanski premijer Abe poručio je da će učiniti sve da zaštiti živote ljudi. “Uložit ćemo maksimalni napor da zaštitimo živote ljudi” , rekao je  Abe uoči hitnog sastanka sazvanog zbog ispaljivanja rakete.

Jasno kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda

Glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga kazao je da je najnovije lansiranje rakete prijetnja na koju će Tokyo oštro reagirati.

“Izgleda da je ova balistička raketa preletjela preko našeg teritorija. To je bez presedana, ozbiljno i velika prijetnja našoj naciji”, kazao je novinarima.

Japan najoštrije prosvjeduje zbog lansiranja rakete, dodao je Suga i naglasio da je to jasno kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda. Japan će blisko surađivati sa Sjedinjenim Državama, Južnom Korejom i ostalim zainteresiranim narodima, te pravovremeno i odgovarajuće odgovoriti, rekao je.

Sjeverna Koreja lansirala je raketu oko 6 sati ujutro po lokalnom vremenu koja je preletjela japanski teritorij, raspala se u tri djela i pala u Japansko more 14 minuta nakon lansiranja.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj