‘MIT’ PRIPOJEN PREDSJEDNIČKOM KABINETU: Obavještajnom službom Turske i formalno upravlja Erdogan

Stupanjem na snagu odluke Vlade Turske donesene na posljednjoj sjednici u Ankari, Nacionalna obavještajna služba (MIT) pripojena je predsjedniku zemlje, a unutar policije će biti primljeno novih 32.000 službenika.

Odluke Vlade Republike Turske broj 693 i 694, koje s obzirom na proglašeno vanredno stanje u zemlji nakon navodnog pokušaja državnog udara terorističke organizacije FETO imaju težinu zakona, stupile su na snagu objavljivanjem u Službenim novinama.

Novom odlukom Nacionalna obavještajna služba (MIT) pripojena je predsjedniku Republike Turske, a Vijećem za koordinaciju obavještajne službe, kojim je do sada predsjedavao šef MIT-a, predsjedavat će predsjednik zemlje. Pokretanje istrage o šefu MIT-a moći će se obavljati samo uz dozvolu predsjednika zemlje.

Novom odlukom u službu će biti primljeno novih 32.000 policajaca u ovoj zemlji, koji će biti raspoređeni u različitim sektorima. Osim toga, biće primljeno i ukupno 4.000 sudija i tužilaca.

Kada su u pitanju turski parlamentarci, turskom tužilaštvu u Ankari date su ovlasti na osnovu kojih može pokrenuti istragu u vezi sa tvrdnjama o krivičnim djelima parlamentaraca, prije ili poslije izbora. Kada je u pitanju Ministarstvo pravde Republike Turske otvorena je pozicija predsjednika Ureda za ljudska prava, kao i četiri pozicije unutar tog ureda.

Vanredno stanje u Turskoj uvedeno je 20. jula prošle godine nakon navodnog pokušaja vojnog udara kojeg je u toj zemlji po optužbama režima izvela ‘ekstremistička’organizacija FETO, a posljednji put je produženo 17. jula ove godine, na još tri mjeseca.

Vanredno stanje je uvedeno radi efikasnije borbe protiv terorizma, a predsjednik Turske Erdogan je nedavno kazao da će vanredno stanje biti ukinuto kada više ne bude postojala potreba za borbom protiv terorizma, te je dodao da bi se to trebalo dogoditi u skoroj budućnosti.

Ono što svjetski novinari nisu mogli prešutjeti jeste činjenica kako se terorizam u Turskoj ‘aktivira’ uvijek neposredno prije izbora i referenduma i kada Erdoganova partija odnese pobjedu i uspije u svojim nakanama, terorizam prestane.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj