(VIDEO) RUSIJA NA NOGAMA: Mlada ruska reporterka kidnapovana u Kijevu

Ana Kurbatova, novinarka ruske televizije “Ruski kanal 1”, oteta je u Kijevu, prenosi agnecija TASS. Agencija TASS prenosi saopštenje televizije na kojoj Kurbatova radi, a u kojem se navodi da je oteta danas, i “odvedena u nepoznatom pravcu”.

Rezultat slika za Ana Kurbatova

– Ana je kidnapovana danas u centru Kijeva i ne možemo da stupimo u kontakt sa njom. Našu koleginicu oteli su nepoznati ljudi u blizini njene kuće, ugurali je u atomobil i odvezli. Prema našim informacijama, oficiri Službe bezbjednosti Ukrajine oteli su Kurbatovu – stoji u saopštenju televizije.

Oglasio se i portparol Kremlja Dimitri Peskov koji je rekao da Moskva trenutno radi na tome da razjasni situaciju.

Kurbatovoj, specijalnoj dopisnici iz Kijeva, prethodnih dana upućivane su prijetnje zbog izvještavanja sa vojne parade u Kijevu 26. augusta kojom je obilježena 25. godišnjica nezavisnoti Ukrajine. Ona je, kako piše Sputnjik, optuživana da “manipulisala važnim informacijama” i da je učestvovala u “anti-ukrajinskoj propagandi”.

Ovaj događaj se dogodio samo dan nakon što je Služba bezbjednosti Ukrajine protjerala dva španska novinara koje optužuju da su imali anti-kijevsku pristrasnost.

Kijev je više puta ograničio aktivnosti stranih i domaćih opozicionih medija u Ukrajini. Oni su 2015. godine objavili listu na kojoj je 115 ruskih medija kojima bi mogle da budu odbijene ili privremeno obustavljene akreditacije od ukrajinskih vlasti. Ti mediji su označeni kao prijetnja ukrajinskoj državnoj bezbjednosti, prenosi Sputnjik.

Kada je uredba stupila na snagu, brojnim ruskim novinarima je zabranjen ulaz u zemlju, a neki su i deportovani nazad u Rusiju.

Početkom ove godine, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je usvojio odluku o proširenju spiska sankcionisanih ruskih fizičkih i pravnih lica. Ukrajina je uvela sankcije brojnim ruskim medijskim kućama i popularnim društvenim mrežama iz Rusije.

Kremlj je rekao da je ova odluka manifestacija neprijateljske i kratkovide politike Ukrajine protiv Rusije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj