GLAVNI REVIZOR RS-a PODNIO OSTAVKU! Opozicija tvrdi da Šnjegota odlazi zbog pritiska ‘režima’

Glavni revizor Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a Duško Šnjegota, podnio je ostavku, odnosno stavio na raspolaganje svoj mandat u skladu s Zakonom o reviziji. To je učinio i njegov zamjenik.

Nakon što su stavili mandat na raspolaganje o njihov daljoj sudbini na ovim funkcijama odlučit će Narodna skupština RS-a. Nezvanično Šnjegota je danas bio na sastanku u Palati predsjednika RS-a u Banjoj Luci.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik je nedavno najavio smjenu glavnog revizora RS-a Duška Šnjegote, koga je optužio da pokušava da raznim tendecioznim informacijama uvede javnost u zabludu u vezi s određenim činjenicama.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a je nedavno objavila konsolidovani finansijski izvještaj za korisnike budžeta RS-a za 2016., u kojem je navedeno da je nepokriveni deficit budžeta RS-a iznosio najmanje 175,6 miliona KM, a da su budžetski korisnici stvorili za najmanje 118 miliona KM veće obaveze od raspoloživih sredstava, što vlast u RS-u osporava.

Čavić: Šnjegota pod pritiskom režima podnio ostavku

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić tvrdi da je potpuno jasno da je glavni revizor RS-a Duško Šnjegota pod pritiskom podnio ostavku, jer ne odsutaje od svojih nalaza u vezi s stanjem u budžetu, te kako bi o tome se otvorila rasprava u Narodnoj skupštini RS-a.

Istakao je da ostavka Šnjegote, za koju smatra da je pogrešan potez, mora biti razmatrana na sjednici Narodne skupštine RS-a te da će opozicija tražiti da se to pitanje uvrsti na dnevni red naredne sjednice 13.septembra.

Šnjegota mi je rekao da je razgovarao s predsjednikom RS-a i premijerkom i da je nakon toga uslijedila ostavka. Mislim da je napravio pogrešan potez i završio je što od njega zahtjeva režimska grupacija, koja ne želi nikakvu objektivnost, niti primjenu profesionalnih standarda u utvrđivanju revizorskih izvještaja, već da se revizorski izvještaji rukovode njihovim političkim standardima – da sve što drugi rade nije dobro, a što oni rade je dobro”, ustvrdio je Čavić.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da je ovo ukidanje posljednje nezavisne institucije u RS-u za poslove javne kontrole, Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a.

“Oni koji su Šnjegotu nagovorili da se kandiduje za glavnog revizora, jer je prije toga bio pomoćnik ministra finansija RS-a, uspjeli su u ova dva dana da ga nagovore i da da ostavku”, ustvrdio je lider NDP-a.

Kazao je da insistira na brzom sastanku ključnih ljudi stranaka opozicije u naredna tri dana, kako bi se definirao odnos prema političkom ambijentu u RS-u „koji je u funkciji kampanje života ili smrti za režim i njihovog čelnika Milorada Dodika“.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj