GRAĐANI OGORČENI: Sarajevo bez vode dočekuje Kurban-bajram

KJKP ”Vodovod i kanalizacija” Sarajevo neprijatno je iznenadilo brojne potrošače koji su danas, dan uoči Kurban-bajrama, ostali bez  vode. Razlog za kratkotrajno isključenje snabdijevanja vodom su, kako su pojasnili na zvaničnoj stranici iz VIK-a, popravke kvarova u šahtovima.  Odluka da se uoči blagdana vrši rekonstrukcija vodovodne mreže očekivano je izazvala ogorčenje kod brojnih građana, koji ionako kritiziraju nadležne zbog učestalih redukcija.

Redakciju portala Avaz.ba kontaktirali su brojni građani koji su ostali bez vode, kazavši da na ovaj način niko iz VIK-a ne poštuje predstojeći praznik. Petra Džeko kaže da iako nije Islamske vjeroispovijesti, brine za svoje sugrađane koji sutra obilježavaju Kurban-bajram. Petra je ogorčena i što niko iz ViK-a ne poštuje blagdan i građane koji danas trebaju pripremati hranu za goste ali i čistiti svoje stanove. Ona naglašava da je do čestih redukcija dolazilo i tokom ramazana, što smatra nedopustivim.

Sarajka, čiji je identitet poznat redakciji, tvrdi da je do redukcije došlo i u naselju Grbavica. – Dva dana uoči Bajrama, niko iz ViK-a se ne javlja. Nismo dobili nikakvo obavještenje da neće biti vode. Nisam u mogućnosti da nešto skuham ili operem pred Kurban-bajram. Ostala sam bez riječi, ovo je sramota – kaže ona.

Trenutno su bez vode naselja Hrasno i Grbavica, a u toku dana očekuju se redukcije i u sljedećim ulicama: Gornjovakufska, Čeljigovići, Emerika Bluma, Alifakovac, Trg Djece Dobrinje, Sedrenik. Iz KJKP ”Vodovod i kanalizacija” Sarajevo javljaju da stabilizaciju vodosnabdijevanja očekuju oko 16 sati.

Sutra prvi dan Kurban-bajrama, bajram-namaz u 6.47 sati

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH u petak, 1. septembra, je prvi dan Kurban-bajrama, odnosno 10. zu-l-hidždže 1438. hidžretske godine. Centralna bajramska svečanost bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji, gdje će bajram-namaz predvoditi i hutbu kazivati reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

Obzirom da se bajram-namaz klanja 45 minuta poslije izlaska sunca, na području Sarajeva taj namaz će se klanjati u 6 sati i 47 minuta. U Kancelariji reisu-l-uleme bit će upriličeno bajramsko čestitanje s početkom u 9.30 sati dok će tradicionalni bajramski prijem za zvanice biti upriličen istog dana u haremu Careve džamije s početkom u 17.30 sati – navodi MINA.

Dani Kurban ili Hadži-bajrama su veliki mubarek-dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; i dani hadža – dan boravka nekoliko miliona muslimana u Časnim mjestima Mekki i Medini.

Oni su se zaputili, sa svih strana svijeta, ka Časnome Hramu da bi obavili peti stub islama – hadž – koji im Uzvišeni Bog propisuje i koji je dužan obaviti svaki musliman, čim stekne materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milioni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed, neka je mir i spas Božiji na njega. Kurban-bajram traje četiri dana, za razliku od ramazanskog bajrama koji traje tri dana.

 

(Global CIR/Avaz/Agencije)

Komentiraj