ODGOVOR TUĐMANU MLAĐEM! Izetbegović: Svi mudžahedini došli su preko Hrvatske kada je Miroslav Tuđman bio šef SIS-a

Bakir Izetbegović je u razgovoru za N1 komentirao je istupe zastupnika u hrvatskom Saboru Miroslava Tuđmana, koji je u intervjuu za hrvatski Globus iznio niz optužbi na račun Alije Izetbegovića.

Bakir Izetbegović/Foto: Agencije

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je razgovoru za N1 komentarisao istupe zastupnika u hrvatskom Saboru Miroslava Tuđmana, brata bivšeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, koji je u intervjuu za hrvatski Globus iznio niz optužbi na račun prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića.

Izetbegović kaže da Miroslav Tuđman skreće pažnju sa nekih tema koje su u fokusu i koje njemu ne odgovaraju.

Jedno je pitanje koncentracionog logora u Jasenovcu, koji je bio jedini konc-logor koji nisu držali Nijemci. Druga je priča njegova uloga u stvaranju Herceg Bosne, očekujemo uskoro definitivne presude u Haagu za udruženi zločinački poduhvat. U tom svemu ima i Tuđmana mlađeg koji je bio šef obavještajne službe u to vrijeme. Mislim da skreće pažnju sa onoga što ne odgovara njemu i Hrvatskoj, s tema koje su takve kakve jesu“, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je poručio da mu nije jasno zašto se sa “hrvatske strane započinju ove teme”.

Mene čudi da se sa strane Hrvatske započinju ovakve teme. Ako mi ne započinjemo priče o prošlosti, zašto oni počinju te teme kada će u tim razgovorima i analizama izvući deblji kraj. Radi se o udruženom zločinačkom poduhvatu koji je dokumentovan, u kojem definitivno ima i hrvatskih postrojbi. Pred Haškim tribunalom će biti jasno dokazana uloga svakog. Zašto počinju te teme, ako bošnjačka strana ne insistira na tome? Nije mi jasno”, kaže Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH kaže da je njegov otac Alija Izetbegović tražio tokom rata oružje, a ne strane borce te da nije bio sretan zbog prisustva mudžahedina u BiH.

On kaže da ih je u BiH doveo Alija Izetbegović. Obratno. Alija Izetbegović je dao niz izjava da BiH nisu potrebni strani borci, zamolio je da se zaustavi dolazak ljudi iz stranih zemalja. Kazao je: “Imamo dovoljno momaka, nemamo dovoljno oružja.” Šta ih je prizvalo u BiH? Kolone unesrećenih izbjeglica, silovane žene, obostrana agresija sa istoka i zapada. Sve te scene koje su gledali na CNN-u i medijima su ih prizvale ovdje. Svi su oni prešli preko teritorije Hrvatske i Herceg-Bosne u vrijeme kada je Miroslav Tuđman bio šef obavještajne službe i morao je znati za tu stvar“, kaže Izetbegović.

Izetbegović ističe i da je politika Hrvatske prema BiH dvosmislena.

“Politika Zagreba je u ovom času dvosmislena. S jedne strane je pružena ruka i pomoć BiH u integracijskim procesima, a s druge strane se vrši pritisak na bh. politiku da ona bude u defanzivi. Pokušava se predstaviti agresija i sve što je urađeno u smislu zločina Herceg-Bosne, da se to umanji i izjednače strane. Sve u svemu da se izvrši pritisak kako bi bila prihvaćena neka rješenja kao što su izborni zakon itd. U svakom slučaju, da se društvo segregira. Otvara im se prostor kroz pritisak na ovaj način“, napomenuo je član Predsjedništva BiH.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj