SMIRIVANJE SITUACIJE UOČI SAMITA BRICS-a! Kineski ministar: ‘Nadam se da su Indijci naučili lekciju’

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je danas da se nada da Indija može “naučiti lekciju” iz nedavno razriješenog graničnog spora i izbjeći pojave sličnih incidenata u budućnosti, prenio je “Blumberg”.

Dva azijska džina pripremaju se za samit sljedeće nedjelje u Sjoamenu, na jugoistoku Kine, kada će za sto sjesti kineski predsjednik Si Đinping i indijski premijer Narendra Modi, te lideri Rusije, Brazila i Južne Afrike, u okviru redovnog godišnjeg sastanka grupe BRICS.

Indija i Kina složile su se juče da povuku svoje trupe sa udaljenog himalajskog platoa, na tromeđi Kine, Indije i Butana.

– Nadamo se da će oni naučiti lekciju iz ovog incidenta i spriječiti da se neke stvari ponovo dese. Nadamo se da ćemo uz napore obje strane održati zdrave i stabilne odnose – rekao je Vang.

Nijedna strana, međutim, nije iznijela detalje kako je tačno njihov spor razriješen, ali je Kina saopštila da će nastavili izgradnju puta u području Doklam. Upravo je početak ovih radova krajem juna isprovocirao Indiju da pošalje vojsku i blokira izgradnju puta.

I Indija i Kina su saopštile da će njihove vojske i dalje patrolirati u Doklamu kao i prije sukoba.

Teritorijalno pravo na Doklam polaže sićušno himalajsko kraljevstvo Butan, blizak saveznik Indije, međutim Peking tvrdi da ovaj region pripada Kini na osnovu kinesko-britanskog sporazuma iz 1890. Butan i Kina su više puta pregovarali, ali bez rješenja spora.

Kina i Indija kratko su ratovale 1962. oko granice, podsjeća “Blumberg”.

SAVEZ ‘DVA MEDVJEDA’ I PAD AMERIČKO-BRITANSKOG CARSTVA (V): Izazovi multipolarnog svijeta i potencijalni rat azijskih divova u režiji Londona i Washingtona

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj