POČELA ‘VRELA FAZA DIPLOMATSKOG RATA’: SAD zatvaraju ruski konzulat u San Francisku

SAD su naredile zatvaranje ruskog konzulata u San Francisku i smanjivanje ruskog diplomatskog prisustva u Vašingtonu i Njujorku. 

USA, Columbia, Washington DC, Capitol Building

Stejt department je saopštio da su te mjere odgovor na smanjenje broja američkih diplomata u Moskvi. Portparolka Heder Nauert rekla je da američki potez dovodi SAD i Rusiju “u ravnotežu”, sa po tri konzulata u obje države.

Moskva je smanjila broj američkih diplomata kao odgovor na američke sankcije. U sklopu toga je broj diplomata SAD-a smanjen za 755 ljudi. Državni sekretar Reks Tilerson je tada rekao da će SAD odgovoriti do septembra. Ruski konzulat u San Francisku mora biti zatvoren do subote, a američka odluka se odnosi i na neke ruske prostorije u Vašingtonu i Njujorku.

Lavrov: Žalimo zbog zatvaranja konzulata u San Francisku

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izrazio je danas žaljenje, tokom telefonskog razgovora sa američkim kolegom Reksom Tilersonom, zbog “eskalacije tenzija” nakon odluke Vašingtona da zatvori ruski konzulat u San Francisku i još dva objekta, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Moskva će pažljivo izanalizirati nove mjere koje su objavili Amerikanci, nakon čega će biti saopštena naša reakcija“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva, javlja Rojters. Državni sekretar SAD-a Tilerson pozvao je Lavrova telefonom nakon što je Vašington saopštio da je Moskvi naložio da zatvori svoj konzulat, navodi rusko Ministarstvo, prenosi AFP. “U odgovoru, ministar je izrazio žaljenje zbog eskalacije tenzija u bilateralnim odnosima”, stoji u saopštenju.

Ruski konzul u San Francisku Sergej Petrov rekao je za RIA Novosti da će Generalni konzulat djelovati u skladu sa odlukom koju će donijeti rusko rukovodstvo u vezi sa odlukom Amerikanaca.

– Sada će Ministarstvo spoljnih poslova odlučiti o proceduri zatvaranja, o tome gdje će ljudi otići i drugim stvarima – rekao je on. Rusija je, inače, imala diplomatsku misiju u San Francisku od 1852. godine, kako je navedeno na sajtu Konzulata.

Reakcije iz Rusije: Moguć asimetričan odgovor

Predsednik Komiteta za međunarodna pitanja Savjeta Ruske Federacije Konstantin Kosačev rekao je danas da postoji mogućnost “asimetričnog odgovora” na zahtjev SAD-a da Rusija zatvori Generalni konzulat u San Francisku i smanji svoje diplomatske misije u Vašingtonu i Njujorku. Istovremeno, predsjednik Komiteta Državne Dume za međunarodna pitanja Leonid Slucki rekao je novinarima da su, zahtjevom za zatvaranje ruskog Generalnog konzulata u San Francisku, SAD počele “vrelu fazu diplomatskog rata”, ali je istakao da Rusija ne bi trebalo da odgovori “simetrično” već da održi adekvatan nivo diplomatskih odnosa sa SAD, prenio je Tas s.

“Siguran sam da je odgovor neophodan. I ponavljam da u ovom slučaju možda neće biti simetričan”, napisao je Kosačev na svojoj stranici na Fejsbuku. On je, pritom, istakao potrebu da se nastave težnje ka apsolutnoj simetriji u potezima. “Ako osoblje našeg Generalnog konzulata u San Francisku bude moralo da se vrati kući – Amerikancima se mora predložiti da opozovu isti broj članova svog osoblja iz misija u Rusiji”, naveo je Kosačev.

Slucki je ocijenio da je zahtev za zatvaranje konzulata veoma nepravedan potez i da to znači da SAD objavljuju “vrelu fazu diplomatskog rata”. – Zatvaranje jedne strane misije je mnogo ozbiljnije nego protjerivanje diplomata ili čak nezakonito oduzimanje diplomatske svojine – istakao je Slucki.

On je, međutim, naglasio da iako potez SAD smatra provokativnim i očito neosnovanim, “Rusija ne bi trebala da pruži simetričan odgovor, već naprotiv – da učini sve kako bi održala adekvatan nivo diplomatskih odnosa sa SAD kao preduslov za glavni element globalne stabilnosti”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj