STEŽE SE OBRUČ OKO HRVATSKE! Cerar: Djelovat ćemo odlučno ako Hrvatska ne prihvati arbitražnu odluku

Slovenački premijer Miro Cerar upozorio je danas Hrvatsku da će Vlada Slovenije odlučno djelovati ukoliko zvanični Zagreb ne prihvati arbitražnu presudu o granici u Piranskom zalivu.

Vlada Slovenije intenzivno djeluje u skladu sa odlukom državnog vrha da se Hrvatskoj da dovoljno mogućnosti da promijeni svoj stav, te pristupi sprovođenju presude”, rekao je Cerar novinarima u Gornjoj Radgoni.  On kaže da sa Hrvatskom mora biti vođen dijalog i da joj se mora dati prilika da prestane sa kršenjem međunarodnog i evropskog prava, te da poštuje obveze iz arbitražnog sporazuma.

“Hrvatska mora pokazati da poštuje vladavinu prava i da je odgovorna država. Slovenija joj tu nudi ruku, ali ako ponuda ne bude prihvaćena vrlo brzo, onda ću kao predsjednik Vlade zajedno sa svim slovenačkim institucijama odlučno djelovati”, rekao je slovenački premijer.

Cerar ističe da je granicu na moru arbitražna presuda jasno odredila, dok je granicu na kopnu u nekim detaljima još potrebno konkretizovati u pojedinim sektorima, prenose hrvatski mediji.  On navodi da Slovenija kao incident smatra svako uplovljavanje hrvatskih plovila preko crte u Piranskom zalivu koju je u presudi od prije dva mjeseca utvrdila arbitraža.

Naša policija već sada kontroliše cijelo more koje se nalazi u okviru naših granica. Još ne djelujemo protiv onih koji pređu preko morske granice. Kada se budemo odlučili za takvo djelovanje, postupaćemo promišljeno i spremno. To u budućnosti moramo jednom izvesti, ali na adekvatan način, ne improvizujući“, rekao je Cerar.

Arbitražnom presudom Sloveniji je pripalo tri četvrtine Piranskog zaliva.  Dok Slovenija planira da tu odluku u potpunosti primjeni, Hrvatska insistira da je za njih odluka Arbitražnog suda neobavezujuća, te da je zvanični Zagreb 2015. napustio taj postupak jer ga je slovenačka strana kompromitovala.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj