KAKO PUTIN VIDI RJEŠENJE KOREJSKOG NUKLEARNOG PROGRAMA? U vodećim medijima objavljen Putinov autorski tekst: „BRICS – prema novim horizontima strateškog partnerstva“

Situacija na Korejskom poluostrvu se pogoršala i balansira na ivici velikog konflikta, probleme regiona treba rješavati dijalogom bez preduslova, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

“Ne mogu da ignorišem situaciju na Korejskom poluostrvu koja se u poslednje vrijeme zaoštrila i balansira na ivici velikog sukoba. Rusija smatra je da je mišljenje da je moguće zaustaviti sjevernokorejski raketni i nuklearni program isključivo pritiskom na Pjongjang pogrešno i beznadežno“, napisao je ruski lider u svom članku objavljenom u vodećim medijima zemalja BRICS-a.

Osim toga, Putin je naglasio da problem treba rješavati dijalogom i bez provokacija i pritiska. “Neophodno je probleme regiona rješavati putem direktnog dijaloga svih zainteresovanih strana bez uvođenja preduslova. Provokacije, pritisci, vojna i uvrjedljiva retorika su put koji ne vodi nikuda“, istakao je Putin.

Rusija poziva da se nastavi formiranje širokog protivterorističkog fronta na opšteprihvaćenoj međunarodnopravnoj osnovi sa centralnom ulogom UN, i da se nastavi borba protiv terorista u Siriji i drugim zemljama, dodao je predsednik Putin.

Stvoreni preduslovi za poboljšanje situacije u Siriji

U svom tekstu uoči učešća na samitu BRICS-a, Putin je takođe naglasio da su, zahvaljujući akcijama Rusije i drugih zainteresovanih zemalja, u posljednje vrijeme stvoreni preduslovi za poboljšanje situacije u Siriji.

“Borba protiv terorista u Siriji i drugim zemljama i regionima treba da se nastavi. Rusija poziva da se ne riječima, već djelom započne formiranje širokog protivterorističkog fronta na opštepriznatoj međunarodnopravnoj osnovi, uz centralnu ulogu Ujedinjenih nacija. I u tom pogledu mi, naravno, cijenimo podršku i pomoć partnera BRICS-a“, naglasio je Putin u svom članku.

On je naglasio da je „očigledno je da samo ujedinjavanjem napora svih zemalja možemo da osiguramo stabilnost na planeti i nađemo načine za rješavanje oštrih sukoba, uključujući i one na Bliskom istoku“.

Ruski lider takođe je visoko ocijenio rad Kine kao predsedavajuće države BRICS-a ove godine, što je, prema Putinovim riječima, omogućilo da se postigne ozbiljan napredak u svim ključnim oblastima partnerstva — političkom, ekonomskom i humanitarnom.

“Dodat ću i da je ’petorka‘ prilično učvrstila svoju poziciju u svijetu“, rekao je Putin.

Saradnja u domenu informacione sigurnosti

Ruski predsjednik osvrnuo se i na temu informacione bezbjednosti. On predlaže da zemlje BRICS-a razviju univerzalna pravila u oblasti međunarodne informacione bezbjednosti i zaključe odgovarajući međuvladin sporazum, piše Putin u tekstu „BRICS — prema novim horizontima strateškog partnerstva“. “Predlažemo da se zajednički formira odgovarajući međunarodno-pravni osnov za saradnju i u budućnosti razviju i usvoje univerzalna pravila za odgovorno ponašanje država u ovoj oblasti“, naglasio je ruski lider.

“Važan korak mogao bi da bude zaključivanje međuvladinog sporazuma BRICS o međunarodnoj informacionoj bezbjednosti“, rekao je on. Predsjednik Rusije dodao je da se Rusija dosljedno zalaže za širenje saradnje zemalja BRICS-a u oblasti globalne informacione bezbjednosti.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj