KATOLIČKI POGLAVAR OTVORIO DUŠU: ‘Kršćani su komunisti, a drugi su nam preoteli našu zastavu!’

U knjizi razgovora koja izlazi početkom rujna papa Franjo “zahvaljuje Bogu što je upoznao prave žene” u svom životu, ističe “komunističku” stranu kršćana i kaže da je posegnuo za psihoanalizom, prenosi francuski list Le Figaro. List je u svom dodatku Figaro Magazine koji izlazi petkom, objavio dijelove te knjige pod nazivom “Politika i društvo” nastale iz razgovora Svetog Oca i francuskog znanstvenika Dominiquea Woltona.

Papa u njoj opetuje svoje poruke o otvaranju koje je zadnjih godina iznio u vezi s nekim osjetljivim temama o kojima se raspravlja u društvu i u Crkvi, napose o otvaranju prema migrantima, o sekularnosti, svećenicima pedofilima, braku osoba istog spola, odnosima s islamom i pričešćivanju osoba u drugom braku. No Jorge Bergoglio je u razgovoru spomenuo i osobe koje su obilježile njegov život, napose žene. “Zahvaljujem Bogu što sam u svom životu upoznao prave žene”, rekao je.

Najviše je zahvalan, kazao je, svojim dvjema bakama i majci koju su “teškoće snalazile jedna za drugom”, pa i fizička patnja, te sestri. “U pubertetu sam imao i prijateljice, ‘djevojke’ … Druženje sa ženama me obogatilo”, dodao je Papa koji kaže da je “naučio, i to u kasnijim godinama, da žene gledaju na stvari drukčije od muškaraca” te da je “važno čuti i njihov glas”.

Usto je kazao da je na njega znatno utjecala komunistička aktivistkinja Esther Ballestrino de Careaga, ubijena u vrijeme diktature u Argentini (1976. – 1983.) pošto je sudjelovala u osnivanju pokreta Majke sa Svibanjskog Trga koji je osudio nestanak i ubojstvo djece u vrijeme tog režima.

“Jednom su mi rekli: Vi ste komunist! Ne, kršćani su komunisti. Drugi su nam preoteli našu zastavu!”, rekao je. Franjo je također kazao da je s 42 godine “išao k psihoanalitičarki koja je bila židovka”. Išao je k njoj jednom na tjedan tijekom šest mjeseci “kako bi razjasnio neke stvari”. “Bila je jako dobra osoba koja mi je puno pomogla”, rekao je.

 

 

(Global CIR/Jutarnji)

Objavljeno u:

Komentiraj