‘NEĆETE NAS UCIJENITI’: Pregovori o Brexitu zapinju na svakom koraku, Britanci ne žele platiti

Britanski ministar trgovine Liam Fox rekao je u petak da Britanija neće pristati na ucjene kako bi prihvatila cijenu izlaska iz Europske unije te je pozvao Bruxelles da ubrza pregovore na kojima se raspravlja o budućim britanskim odnosima s EU

Treći krug pregovora o Brexitu, usredotočen na dogovor o uvjetima izlaska Britanije iz EU završio je u četvrtak uz upozorenje Bruxellesa da se mora obaviti još posla prije nego što se prijeđe na pregovore o budućim vezama.

Britanska vlada želi preusmjeriti razgovore na temu novih odnosa, pokušavajući umiriti strahove gospodarstvenika vezane uz trgovinu i propise, ali Bruxelles je zahtijevao da se najprije postigne napredak u središnjim pitanjima, od kojih je jedno koliko Britanija mora platiti izlazak iz EU.

“Ne mogu nas ucjenama prisiliti na plaćanje cijene”, rekao je Fox za ITV tijekom posjeta Japanu s premijerkom Theresom May.

Takozvani zakon o Brexitu izvor je nesuglasica jer euroskeptici žele da se plati što manje, a EU zahtijeva da Britanija ispuni postojeće obveze prema Uniji. Fox je rekao da su mu gospodarstvenici diljem Europe rekli kako bi željeli znati što više pojedinosti o tome kakvi će biti novi odnosi Britanije s Europskom unijom.

“Mislimo da bismo morali početi razgovore o konačnom sporazumu jer je to dobro za posao, ali i za napredak britanskoga naroda i ostalih naroda Europske unije”, rekao je Fox.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj