TRENUTNO U TURSKIM ZATVORIMA 12 NIJEMACA: Danas uhapšeno još dvoje ‘iz političkih razloga’

Portparol je rekao da vlasti Turske nisu odmah obavijestile Njemačku o ovim privođenjima, za koja se vjeruje da su obavljena danas. “Ne mogu da kažem da li se to desilo po dolasku na aerodrom ili ne”, dodao je portparol.

Njemačko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je danas hapšenje dvoje njemačkih državljana u Turskoj “iz političkih razloga”, čime je porasto na 12 ukupan broj Nijemaca koje Berlin smatra političkim zatvorenicima u toj zemlji.

“Još dva njemačka državljanina uhapšena su 31. augusta iz političkih razloga. Generalni konzulat u Izmiru obaviješten je o ta dva hapšenja iz nezvaničnih izvora, a policija na aerodromu u Antaliji ih je kasnije potvrdila”, rekla je portparolka ministarstva Marija Adebar.

Ona je rekla da konzularni predstavnici nisu mogli da se sastanu ni da razgovaraju sa uhapšenim, ali nije dala više detalja niti je navela identitet uhapšenih.

“Naši zahtjevi Turskoj su vrlo jasni i kancelarka ih je ponovila posljednjih dana… očekujemo od Turske da oslobodi sve njemačke državljane koji se drže iz neopravdanih razloga”, rekao je portparol njemačke kancelarke Angele Merkel Štefen Zajbert.

Prema Berlinu. ukupno 12 njemačkih državljana zatvoreni su u Turskoj iz političkih razloga. Od tog broja četvoro imaju dvojno državljanstvo.

Najistaknutiji među njima je slučaj Nijemca turskog porijekla Deniza Jidžela, dopisnika lista Velt iz Turske koji je od februara u zatvoru zbog “terorističke” propagande i podsticanja na mržnju. Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ga je označio kao “kurdskog separatistu” i “njemačkog agenta”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj