ZBOG NASILJA NAD KURDSKIM I ARMENSKIM DEMONSTRANTIMA U WASHINGTONU: Američko tužilaštvo podiglo optužnice protiv članova Erdoganovog obezbjeđenja

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nazvao je “skandaloznom” optužnicu američkog državnog tužilaštva protiv pripadnika njegovog obezbjeđenja. Pripadnici obezbjeđenja turskog predsjednika su napali protivnike Erdogana tokom njegove posjete Vašingtonu u maju.

Erdogan optužuje SAD da mu nisu osigurale zaštitu

“To je potpuni skandal i skandalozan pokazatelj kako pravda funkcioniše u SAD”, rekao je Erdogan novinarima poslije molitve povodom muslimanskog praznika Kurban-bajrama, prenosi agencija Rojters. Turski predsjednik je rekao i da mu američke vlasti nisu obezbjedile zaštitu od članova Radničke partije Kurdistana (PKK) tokom posjete Vašingtonu. 

Jedanaest ljudi je tada povrijeđeno u incidentu, koji je šef vašingtonske policije opisao kao brutalni napad na mirne demonstrante ispred rezidencije turskog ambasadora. Zvanična Ankara je za nasilje okrivila grupe povezane sa kurdskim militantima. 

Petnaest optužnica

Američke vlasti su prije dva dana podigle devetnaest optužnica protiv članova Erdoganovog obezbjeđenja koji su brutalno nasrnuli na Kurde, Armene i Jazide, koji su protestovali zbog kršenja ljudskih prava i politike Ankare prema Siriji.  Američko državno tužilaštvo podiglo je još tri optužnice za zavjeru da se počini zločin ili nasilje. 

Ta odluka velike porote znači da se od ukupno 19 optužnica, njih 15 odnosi na članove Erdoganovog obezbjeđenja zbog nereda 17. maja prilikom posjete turskog predsjednika.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj