(VIDEO) CENTRALNA SIRIJA U POTPUNOSTI POD KONTROLOM SAA: Kolone terorista bježe ka Deir ez-Zoru, a evo kako ih ispraćaju ruski avioni

 Sirijska arapska armija (SAA) oslobodila je zadnje uporište tzv. ‘Islamske države’ (DAIŠ) “Ukairibat” u centralnom regionu Sirije, izvijestila je jučer elitna jedinica ISIS Hunters (Lovci na isis).

Prema izvještaju koji je objavila pro-vladina jedinica,  teroristička grupa DAIŠ je napustila područje i grad Ukairibat je potpuno osiguran. Na zvaničnoj stranici Isis Huntersa je objavljena sliku na ulazu u grad sa jednim od njihovih boraca kao dokaz za ove tvrdnje. Ovo je veliki udarac za DAIŠ jer je sada centralna Sirija u potpunosti pod kontrolom SAA.

Manje od 50 km od Deir ez-Zora

Elite snage Sirijske arapske armije (SAA) udaljene su manje od pedeset kilometara od grada Deir Ezzor nakon oslobađanja ključnog grada duž autoputa Al-Sukhna-Deir Ezzor (M20).

U poslednjih nekoliko dana sirijska armija – koju su predvodile elitne tigrove snage – oslobodila je grad Haribshah direktno na putu ka gradu Deir Ezzor preko istočnog pravca. Ovaj napredak dolazi ne dugo nakon što su sirijske trupe preuzele strateški planinski lanac Biširi na sjeveru Haribshaha.

Sa ovim najnovijim dostignućima (Bišri i Haribshah) neki sirijski ratni analitičari tvrde da je sada borba za podizanje opsade u gradu Deir Ezzor stvarno počela.

Kolone terorista bježe ka gradu, a ovako ih ispraćaju ruski avioni

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je najnoviji bilans gubitaka koje je njihova avijacija nanela Islamskoj državi u okolini Deir Ez Zora. Rusi su uništili 9 borbenih vozila do čega dva tenka i jedan raketni lanser, 20 cisterni i drugih kamiona sa gorivom, municijom i oružje i tri magacina municije.

Ministarstvo je saopštilo da DAIŠ nastavlja da gomila trupe u okolini Dier Ez Zora i da pokušava da dopremi veliki broj borbenih i drugih vozila kako bi branila grad. Uočeno je da teroristi DAIŠ-a grade artiljerijska i mitraljeska gnijezda i kopaju rovove kako bi branili Deir Ez Zor

Rusi su objavili snimak na kome se vidi uništenje 2 vozila DAIŠ-a.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj