NAKON POLAGANJA ORUŽJA: Kolumbijska pobunjenička skupina FARC službeno ulazi u politiku

Kolumbijska pobunjenička skupina FARC službeno je u petak ušla u svijet politike nakon više od pola stoljeća oružanog sukoba s vladom.

“Ubuduće će riječ biti naše najmoćnije oružje”, rekao je zapovjednik FARC-a Rodrigo Londono zvan Timošenko na skupu na kojemu su se okupile tisuće pristaša u glavnome gradu Bogoti nakon što je skupina predstavila svoju novu političku stranku. “Želimo s vama izgraditi novu zemlju. Zemlju u kojoj se ljude ne proganja i ne ubija samo zato što misle drukčije”, nastavio je Londono.

Oko 1.200 delegata okupilo se na kongresu u Bogoti ovaj tjedan kako bi raspravljali o tranziciji skupine u političku stranku, nakon što su položili oružje  u sklopu povijesnog mirovnog sporazuma s vladom prošle godine. Londono je rekao da će se FARC zauzimati za poštenu raspodjelu zemlje – jedan od zahtjeva koji je inspirirao njihovo osnivanje 1960-ih – kao i za bolji pristup obrazovanju i zdravstvenoj skrbi u zemlji.

“Sanjamo o zemlji u kojoj je zakon transparentan, a političari brane ljudska prava”, kazao je. U skladu sa sporazumom potpisanim prošle godine, FARC će dobiti 10 mjesta u kongresu – pet u gornjem domu i pet u donjem – tijekom sljedećeg zakonodavnog razdoblja 2018-2022.

Taj će se dogovor nastaviti u sljedećem razdoblju, no nakon 2026. stranka će se morati natjecati na izborima pod jednakim uvjetima s ostalim strankama.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj