NAKON SASTANKA SA DODIKOM! Vučić: Želim sve najbolje Hrvatima u rješavanju odnosa s Bošnjacima!

Srbija će uložiti između pet i pet i po miliona eura u više projekata podrške i pomoći narodu i institucijama Republike Srpske, kao i u Federaciji BiH, izjavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Poslije razgovora s najvišim državnim zvaničnicima RS-a odlučeno je da najmanje četiri miliona eura bude uloženo u izgradnju vrtića, studenstko-đačkog doma, sportske dvorane i rekonstrukciju puteva u više mjesta u RS-u.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerkom Anom Brnabić, predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom RS-a Željkom Cvijanović rekao da je dogovoreno da milion eura bude izdvojeno za pomoć općinama na teritoriji Federacije BiH sa srpskim življem.

“Vlada Srbije je zaključno s augustom ostvarila za milijardu eura bolji rezultat od planiranog rezultata u budžetu i imamo mogućnosti da pomognemo”, rekao je Vučić.

On je rekao i da je formiran tim od nekoliko ljudi koji će raditi na pisanju Deklaracije.

Ta Deklaracija će, istakao je, obuhvatiti pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, zatim pravo na izučavanje i njegovanje srpske kulture, pravo izučavanje srpske historije i negovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-historijskog naslijeđa i pravo na informisanje na srpskom jeziku.

On je najavio da će nakon Deklaracije biti izrađen akcioni plan, a potom će oživjeti budžetski fond.

Vučić: Sve najbolje Hrvatima u rješavanju odnosa s Bošnjacima

Očigledno je da postoje određenja trvenja i problemi u hrvatsko-bošnjačkim odnosima, konstatirao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i dodao da kao predsjednik Srbije ne bi to komentirao.

Dodik ima pravo govoriti o odnosima u BiH, kao predsjednik Srbije toga se klonim, ne bi bilo fer da komentiram odnose između Bošnjaka i Hrvata, ali ni odnos između djelimično službenog Zagreba i Sarajeva”, rekao je predsjednik Srbije odgovarajući na pitanje o najnovijem sukobu između člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Miroslava Tuđamana.

“Naš je cilj  da imamo dobre odnose i s jednima i s drugima, ali i da znamo što se zbiva”, istaknuo je Vučić.

Očigledo da postoje trvenja i problemi ne samo u srpsko-bošnjačkim odnosima već i u hrvatsko-bošnjačkim,  a ja im želim da to prevladaju“, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Kako je naveo, posjet Sarajevu idućeg tjedna imat će smisao upravo u tome da se uspostavi dijalog, civiliziran i pristojan, kao način rješavanja srpsko-bošnjačkih problema.

“Ja želim sve najboje i Hrvatima u rješavanju odnosa s Bošnjacima”, poručio je Vučić, te ponovio da ne bi ulazio u njihove međusobne odnose.

 

Dodik: Ovo je period najbolje saradnje Republike Srpske i Srbije

Ovo je period najbolje saradnje Republike Srpske i Srbije, ako se mjeri projektima, jer će Srbija uložiti u brojne projekte i općine, ali i u općine u Federaciji BiH “koje su zanemarene”, izjavio je predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik nakon jutrošnjeg sastanka u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, kojem je prisustvovala i premijerka RS Željka Cvijanović.

“Milion eura će dobiti općine u FBiH od Vlade Srbije plus sredstva koja će RS pridružiti, i to će riješiti mnoge probleme u infrastrukturi i podići kvalitet života u tim opštinama”, kazao je on.

Dodao je da je pri kraju izgradnja mosta Ljubovija-Bratunac.

Tu je i velika pomoć Vlade Srbije Srebrenici. Danas Srebrenica, zahvaljujući pomoći Vlade Srbije, izgleda drugačije. To je jedan od ključnih pomaka koji se ostvario od završetka rata do danas u Srebrenici. Do danas su bile sve deklarativne pomoći, dok Srbija konkretno nije dala pomoć”, kazao je Dodik.

Više puta se zahvalio Srbiji, kazavši da je Srbija sa stanovništa aktivne regionalne uloge “najvažniji faktor stabilizacije prilika u regionu”.

Razgovarali smo o povećanju stepena sigurnosti i podržavam posjetu Vučića BiH, gdje RS ima značajan broj pitanja u tom pogledu. Sastanci tog nivoa doprinose stabilizaciji ukupnih prilika“, rekao je Dodik.

Funkcionisanja institucija u BiH ocijenio kao “najgore od Dejtona”.

Opća je paraliza odlučivanja, politički sukobi na relaciji Bošnjaci-Hrvati vezani su za Izborni zakon i problemi koji postoje između Bošnjaka i Srba produkuje Bakir Izetbegović. Sve to je dovelo do institucionalnog mrtvila na nivou BiH, odnosno dovelo se do toga da se ne mogu donositi odluke. Tu je i zastoj u aranžmanu sa IMF-om, kao i zastoj na evropskom putu“, kazao je Dodik.

Rekao je da će ovog mjeseca na sjednici NSRS-a biti razmatrana tema sigurnosti, te da će biti donesena konkretna odluka o vojnoj neutralnosti BiH po pitanju NATO-a.

Dodik o sukobu na relaciji Izetbegović-Tuđman

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, komentirajući sukob između člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Miroslava Tuđmana, rekao je danas u Beogradu kako očigledno postoji pritajena mržnja između Izetbegovića i Tuđmana, što je prokomentirao riječima:  “Bili su braća, što im je sad, nemam pojma”.

Govoreći o najnovijem sukobu Izetbegovića i Tuđmana, on je primijetio da je očigledno kako povijesne činjenice ne mogu biti skrivene i dodao da Izetbegović samo otvara probleme i da nema više destinacija ni u regiji ni u BiH gdje nije otvorio problem.

Čini to u kontinuitetu, prvo s onim mirovnim sporazumom. On govori da je njegova politika, politika njegovog oca, a politika njegovog oca je Islamska deklaracije, koja je programski akt i dokument za Islamsku državu koja je funkcionirala i još uvijek funckionira na Bliskom istoku, i on se toga nije odrekao“, rekao je Dodik.

Kako je naveo, sada su i oni saznali od Tuđmana ono što su Srbi govorili, a da se njihov glas nije čuo, a to je da se upravo začetak Islamske države mogao vidjeti u BiH dolaskom mudžahedina, što je, primijetio je, povrijedilo Bakira Izetbegovića, prenosi Tanjug.

To, dodao je, nije jedini problem između BiH i Hrvatske, jer postoji problem i s Pelješkim mostom, dok Republika Srpska ima problem s izgradnjom mosta na Savi kod Gradiške, što pokušava riješiti s Hrvatskom.

Izetbegović kontinuirano ima probleme u bošnjačko-muslimanskoj zajednici u samom Sarajevu, gdje gubi podršku vlastite stranke i postaje politička olupina, a to tako i biva pri kraju političkog angažmana, onda svi navale na vas“, zaključio je Dodik.

U novembru zajednička sjednica vlada Srbije i RS-a

Deklaracija o opstanku srpske nacije bit će predstavljena u parlamentima Srbije i Republike Srpske u novembru, a početkom novembra bit će održana i prva zajednička sjednica vlada Srbije i RS-a, rekli su danas zvaničnici Beograda i Banje Luke na konferenciji za novinare u Beogradu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će zajednička sjednica dvije vlade biti održana početkom novembra, ocijenivši da je to dokaz kontinuiteta politike sadašnje Vlade Srbije s prethodnom.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je formiran tim koji će raditi na pisanju deklaracije čiji će cilj biti promovisanje i zaštita prava vezanih za očuvanje identiteta srpskog naroda.

Deklaracija će, istakao je Vučić, biti u skladu s međunarodnim pravom i Dejtonskim sporazumom.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se očekuje da tekst deklaracije bude predstavljen na sjednicama Narodne skupštine Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske u novembru.

“Meni je važno i ono što nas boli je da se obračunamo sa stereotipom kako smo mi bosanski Srbi. Mi smo jednostavno Srbi i želimo da se tom deklaracijom osvrnemo na tu činjenicu”, rekao je Dodik.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj