STVARANJE KURDSKE DRŽAVE: Referendumu o odcjepljenju Iračkog Kurdistana priključit će se i etnički miješana iračka provincija Kirkuk

Vlasti u iračkoj provinciji Kirkuk poručile su kako će sudjelovati na referendumu o nezavisnosti Iračkog Kurdistana ovog mjeseca. No, lokalni Arapi i Turkmeni poručili su kako će bojkotirati referendum.

Naime, najava vlasti u provinciji Kirkuk da će također sudjelovati u referendumu je naročito kontroverzna jer provincija Kirkuk ne pripada teritoriju autonomne pokrajine Irački Kurdistan. Kirkuk je etnički miješana provincija u kojoj većinom žive Kurdi, ali, kako smo već spomenuli, i znatan broj Turkmena i Arapa.

Provincijisko vijeće u Kirkuku ima 41 člana, od toga su 26 Kurdi, 9 Turkmeni i 6 Arapi. Kurdi i Arapi su bojkotirali sjednicu, a od 24 prisutna zastupnika njih 22 ih je glasalo “za” održavanje referenduma.

Podsjetimo, centralne vlasti u Bagdadu oštro se protive referendumu o odcjepljenju Iračkog Kurdistana, no kurdske vlasti, unatoč savjetu Zapada da odgode referendum, ipak ga planiraju provesti ovog mjeseca, 25. septembra.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj