‘ŽENA ŽIVOTA’ ALAINA DELONA: Iščeznuće neponovljive Mireille Darc

Odlazak u vječnost Mireille Darc, jedne od najupečatljivijih predstavnica francuske sedme umjetnosti vratio je mnoštvo obožavatelja u prošlost, a i mlađi filmofili se zanimaju za nezaboravnu crnu opravu Guya  Laroche, u komediji “Visoki, plavokosi sa crnom cipelom” u režiji Yvesa Roberta, u kojem je glumica imala za partnera poznatog komičara Pierrea Richarda, pripadnika francuske kraljevske obitelji. Mitska haljina se odsada nalazi u muzeju Le Louvre.

Darc pravog imena Mireille Aigroz rodila se u Toulonu 15. svibnja 1938 godine. Odabrala je pseudonim po Ivani Orleanskoj, koju Francuzi zovu Jeanne d’Arc. Sa dvadeset godina je dosla u Grad svjetlosti i započela tumačiti male uloge na filmu. Visoka

Piše: Džana Mujadžić

plavokosa je živjela na osoben način, prije seksualne i drugih revolucija koje su provele žene 20 stoljeća.

Nije joj smetalo da u filmu “Fantasia” izvede striptease, glumila je u Godardovom “Weekendu” iako je oživljavala tip osobe, koju je cineast mrzio. Provlačila se kroz muške ruke jer joj se to dopadalo, bez stida i lažnog morala, pa su započele glasine kako je bila među djevojkama, nekada čuvene madame Claude, što nikada nije dokazano.

Mireille Darc je bila 15 godina životna suputnica Alaina Delona i namjerno stavila osobnu karijeru u drugi plan. Glumac je izjavio  kako je  “najveca ljubav njegovog života”, odnosno žena njegovog života. Glumica je aktivno učestvovala u studentskim nemirima 1968 godine, kada je Paris gorio. Pjevala je sa poznatim interpretatorom lakih nota Michelom Sardou, uvijek dotjerana, isticala je posebnu ljepotu koja je doticala romantičnost ali i neodgovornost, pomiješane sa prostudiranom ležernosti.

Samo, bolest je došla rano. Profesor Cabrol joj je operisao srce, već 1980 godine, a tri ljeta kasnije je imala tešku, saobraćajnu nesreću. Uloge su postajale rjeđe pa je glumicu zamijenila uspješna rediteljica.

Mireille Darc je režirala “Barbarku”/La Barbare/ po romanu spisateljice Katherine Pancol, dokumentarce o presađivanju organa, beskućnicima, prostitutkama, izadala autobiografiju pod nazivom “Dok mi srce kuca”. Sa tv feljtonom “Izgorjela srca” nanovo je bila slavna, zatim sa serijom iz 90 godina, “Helenine oči”.

Činilo se da ne stari : visoka, pomalo adrogina figura i plava bujna kosa što je okruživala pravilno lice poput šljema, bile su nepromjenljive. Pronašla je Delona u teatru jer su glumili u poznatoj postavci “Na putu za Madison”. Glumica je bila i nadarena fotografkinja pa je imala mnoštvo, samostalnih izložbi.

Umrla je uz supruga, arhitektu Pascala Despreza sa kojim je dijelila život zadnjih desetljeće i pol, koji je dozvolio Alainu Delonu da prisustvuje njezinim zadnjim trenucima. Otišla je držeći ruke-obojici!

 

 

(Iz Pariza za Global CIR: Džana Mujadžić)

Komentiraj