BREXIT SE PRETVARA U KOŠMAR! Premijerka u panici: Mogli bismo da se survamo niz liticu ako ne podržite moj zakon

Premijerka Britanije Tereza Mej (Theresa May) upozorila je poslanike da bi Britaniju mogla da sačeka “ivica litice” ukoliko ne podrže njen zakon o izlasku iz Evropske unije. Ona je to izjavila u momentu kada se spekuliše da se unutar njene partije priprema scenario za uklanjanje premijerke sa funkcije.

Dok su se britanski poslanici spremali za prvu pravu parlamentarnu debatu o zakonu koji će prekinuti odnos sa Evropskom unijom, ministar odgovoran za nadgledanje tog procesa i glavni pregovarač Britanije u Brexitu, Dejvid Dejvis (David Davies), saopštio je da će Britanija nastaviti da isplaćuje određenu sumu novca Briselu čak i nakon “razvoda”. Mejova nije uspela da obezbijedi parlamentarnu većinu na vanrednim izborima u junu mesecu ove godine, već je morala da napravi koaliciju sa manjom partijom.

Ona je i dalje u ranjivoj poziciji, ukoliko se njeni poslanici udruže sa drugim proevropskim poslanicima i na taj način obore prijedloge zakona, ocjenjuje Reuters. Glavna opoziciona stranka – Laburistička partija – planira da tokom debate zakazane za četvrtak iznese planove o promjeni Zakona o izlasku iz EU, gledajući da održi Britaniju na jedinstvenom tržištu i unutar carinske zajednice tokom tranzicionog perioda Brexita, koji traje do 2019. godine.

Zamjenik savjetnika Mejove je u subotu savjetovao poslanike protiv radnji koje bi povećale šanse laburista da se vrate na vlast, dok je Mejova rekla da je zakon najbolji način da se osigura uspješan Brexit. – To je najvažniji korak koji moramo da preduzmemo kako bismo spriječili da ljudi i poslovanja ostanu na litici – rekla je Mejova putem saopštenja iz njenog Kabineta. Sunday Times sa druge strane iznosi informacije da se Evropskoj uniji sprema isplata od 50 milijardi funti za izlazak iz bloka, što će zastrašiti mnoge euroskeptike.

Kabinet Mejove je za izveštaj Sunday Timesa rekao da “jednostavno nije tačan”. Glavni pregovarač za Brexit, Dejvis, takođe je odbacio cifru od 50 milijardi funti. Mejova je prošle sedmice pokušala da ugasi glasine oko svog vodstva rekavši da želi da nastavi da bude premijerka i nakon sljedećih parlamentarnih izbora (2022. godina), odbacivši tvrdnje da će napustiti poziciju do 2019. godine.  

Sunday Times tvrdi da su se još “dva ili tri” poslanika iz njene Konzervativne stranke pridružila pozivu da ona napusti funkciju, što ukupan broj dovodi do 25. Najmanje 48 osoba je potrebno da se dovede u pitanje njeno vodstvo. Portparolka Kabineta Mejove je odbila da komentariše.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj