JEDNAKI I JEDNAKIJI: VIP loža za odabrane na Bajram-namazu u Begovoj džamiji razljutila građane

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer FBiH Fadil Novalić prvi dan Kurban-bajrama imali su poseban tretman u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu gdje je održana centralna bajramska svečanost u BiH. 

Fotografija koja se širi društvenim mrežama (screenshot sa BHT-ovog prijenosa) prikazuje državne funkcionere kako sjede u džamiji odvojeni stubićima povezanim konopcem od drugih vjernika.  Ovakvo postupanje naišlo je na žestoke kritike bosanskohercegovačke javnosti koja je političarima poručila da bi se najveća jednakost muslimana trebala vidjeti u namazu. 

Nisu izostale ni kritike na račun Islamske zajednice u BiH i GHB Vakufa s obzirom na to da je organizacija centralne bajramske svečanosti u našoj zemlji bila u njihovoj nadležnosti.

Simbolično, Bajram-namaz je predvodio i hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji se u hutbi osvrnuo i na jednakost.  “U svakom obredu, koji nam je propisan, Allah nas poučava da je solidarnost, bratska povezanost, međusobna ljubav i jednakost, temelj napretka u zajednici”, kazao je Kavazović.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj